Twee maal twee koninginnen in één kast


Vanmiddag vroeg een kennis mij of ik zijn koninginnen wilde merken. Van sommige was het merkje weggepoetst en andere moesten nog worden gemerkt. Bij inspectie van de eerste kasten hadden we al snel de koningin te pakken, merk erop, even laten drogen en weer terug de kast in laten lopen. Geen enkel probleem. Bij een volgende kast liepen er op hetzelfde raam en aan dezelfde kant twee koninginnen op de raat. De oudste was herkenbaar aan de geknipte vleugel. De dochter was groot en had een flink opgezwollen abdomen zodat het leek of zij al aan de leg was. Deze jonge koningin eruit gehaald en in een drieramer gezet. Over een paar dagen zien we wel of ze aan de leg is.

De volgende kast had ook een koningin die even moest worden gemerkt. Ze had wel een geknipte vleugel maar het merkje was weggepoetst. Even gemerkt en weer de kast in. We wierpen nog even een blik op het volgende raam en zagen daar een uitgelopen dop. Dan moet er ook een jonge koningin zijn! Een paar ramen verder en warempel daar liep ze op de raat. Ook deze jonge koningin eruit gehaald en in een drieramer gezet. Ook van deze weten we niet of ze al aan de leg is.

Beide drieramers staan nu bij mij op de stand om te bekijken of ze aan de leg zijn en zo niet vliegen er nog genoeg darren rond.

De kennis zei dat hij dat nog nooit had meegemaakt. Ik wel, maar nog nooit bij twee kasten tijdens één inspectie.
Of de bijen de koninginnen wilden vervangen weet ik niet. De kasten zaten vol broed in alle stadia. De tijd zal het leren.

%d bloggers liken dit: