Stille moerwissel, maar waarom zo laat?


Wisselcel

Vandaag heb ik een F1-volk nagekeken waarvan ik vond dat het zich aan de vliegopening anders gedroeg dan de andere volken. Hoewel het een groot volk is werd er weinig gevlogen. Er kwam wel wat stuifmeel binnen. Er zat nog veel honing in de broedkamer maar bij het nakijken viel op dat er veel darren aanwezig waren, geen open broed meer maar wel nog wat uitlopend broed. Op het zevende raam vond ik 2 gesloten moerdoppen en op het achtste raam nog eens een stuk of 8 gesloten doppen. Geen koningin gezien. Geen uitgelopen dop. Dit zou in het volgend voorjaar een darrenbroedig volk geworden zijn omdat het nu al erg laat in het seizoen is. Een bevruchting zal wel niet meer lukken in oktober. Dus alle doppen maar verwijderd. De poppen waren van licht kleurend tot wit. Dus nog enkele dagen te gaan tot het uitlopen van de eerste koningin.
Omdat er nog maar een paar ramen gesloten broed zijn wacht ik even tot het broed is uitgelopen zodat ik nog met oxaalzuur kan behandelen. Dan hoeft dat deze winter niet meer te gebeuren. Gelukkig heb ik nog wat zesramers staan met goede koninginnen zodat ik ergens eind van deze week kan verenigen.
Het waren absoluut geen redcellen maar mooie grote moercellen vlak bij elkaar. Dus de koningin is geen natuurlijke dood gestorven of verongelukt. Ze moest doelbewust worden vervangen. Maar waarom doen ze dat dan niet een maand eerder?

Update maandag 8 oktober 2012: Op dinsdag 2 oktober een varroabehandeling uitgevoerd met oxaalzuur en ’s avonds verenigd met een zesramer waar de minste bijen in zaten. Zaterdag 6 oktober de zaak gecontroleerd. Het volk was rustig, stukken krant lagen op de vliegplank en voor de kast en HM liep rustig op de raten. Probleem opgelost.

8 gedachten over “Stille moerwissel, maar waarom zo laat?”

 1. “wie” binnen de kast bepaalt of een Moer vervangen moet worden?
  m.a.w wie is er nu eigenlijk leidend (de baas) bij zulke “besluiten”?
  hoe gaat zoiets dan?

  1. Het volk bepaalt wat er gebeurt. De koningin voldeed waarschijnlijk niet meer of gaf te weinig feromonen af. Het volk wil overleven en besluit, geheel democratisch, dat de koningin wordt vervangen. Er is geen “baas”.
   Een bijenvolk is een organisme.

   1. Helder. Maar ik zit me toch voor te stellen HOE zoiets dan gaat. Stel ze geeft inderdaad geen/weinig feromonen meer af. Dan zijn er een aantal werksters die tegelijkertijd beseffen dat het niet de goeie kant op gaat met het organisme en tegelijk ingrijpen?! Steken ze haar dan collectief dood? Of is dat gewoon degene uit de hofhouding die toevallig het dichtsbij in de buurt is?

   2. Ik denk, en nu ga ik speculeren, dat ze niet direct ingrijpen maar eerst wisselcellen optuigen en de koningin eerst de wisselcellen laat beleggen. Als de eitjes in de wisselcellen larven zijn geworden is het “gevaar” van zonder koningin komen te zitten geweken en wordt de oude koningin de kast uitgewerkt of afgestoken. In dit geval is het te laat in het seizoen om met een goede koningin te overleven maar gelukkig is er de imker die ze kan helpen.

   3. Erg interessant fenomeen. Want blijkbaar maken ze (maar wellicht denken we nu teveel als mensen en niet als bijen) toch een afweging. Ofwel de winter in met een zwakke Moer. Ofwel de winter in met een hele jonge Moer. En is het laatste dan, in hun idee, de minst slechte optie. Waarom is het dan nu te laat om met die jonge Moer de winter in te gaan? Is dat omdat ze niet meer bevrucht kan worden en er dus geen werkster eitjes meer gelegd worden tot aan de lente? En de tros de komende weken gewoon langzaam uitsterft? Blijkbaar beseffen ze dat dan niet. (en kun je gelukkig ingrijpen met een reeds eerder bevruchte en dus leggende moer). Of begrijp ik het nu niet?

   4. Inderdaad, het is te laat in het seizoen om de nieuwe koningin bevrucht te krijgen. Er zijn bijna geen darren meer en de temperatuur is te laag. Ze zal dan geen bevruchte eitjes leggen maar waarschijnlijk wel onbevruchte eitjes en dan zit ik in het voorjaar met een kast vol darren en darrenbroed (bultbroed in werkstercellen). Nu verenigen met een moergoed volk zorgt er voor dat het volk normaal de winter uitkomt.

   5. Even heel on-orthodox gedacht. Zou je ook in alle volkeren die je hebt op zoek kunnen gaan naar nog wat darren (die de darrenslacht hebben overleefd) en die bij elkaar harken en dan in de kast stoppen bij die jonge onbevruchte Moer? Zodat ze in de kast bevrucht kan worden? Of moeten ze daarvoor echt vliegen?

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: