Yiğilca bijen


In de omgeving van Düzce/Bolu, Turkije heeft men een andere soort honingbij ontdekt, waarvan de eigenschappen nog worden onderzocht. Deze soort, genaamd Yiğilca Arisi, werd in 2007 ontdekt toen onderzoekers in 56 verschillende gebieden in Turkije de honingbijen daar op hun kenmerken onderzochten. Naast de grootte van het lichaam hebben ook de andere afmetingen van het lichaam de aandacht van de onderzoekers getrokken.  Bij verdere onderzoek in de daarop volgende jaren heeft men in 2009 kunnen vaststellen dat het vanuit genetisch en morfologisch oogpunt om een zelfstandig ras gaat.
Onderzoek naar de produktiviteit van dit bijenras heeft in 2011 uitgewezen dat die honingopbrengst van deze Yiğilca bijen in vergelijk met de Apis melliferra anatolica en de Apis mellifera Caucasia onder dezelfde omstandigheden 3 maal hoger was.
Het onderzoeksrapport vindt u hier.

View more ebooks on ebookbrowse.com

Buckfastteeltgroep “De Hoven” is in het bezit van enkele Yiğilca Arisi koninginnen. Deze zijn in 2010 aangepaard met A23(LJ) en in 2012 met B20(LJ). De nakomelingen van de aanparing met A23(LJ) in 2010 gaf mooie zachtaardige volken met een enorme haaldrift. Hoewel de volken niet zo groot zijn als Buckfastvolken halen zij net zoveel, of zelfs meer honing. Ze zijn goed winterhard en ze hebben minder varroamijten.
De combinatie van 2012 zal in 2013 worden getest.

In samenwerking met Thomas Kodym in Oostenrijk willen wij deze lijn verder ontwikkelen. Hier ziet u de lijnen van Thomas.

4 gedachten over “Yiğilca bijen”

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: