Door zon verwarmde bijenkast beschermt tegen de varroamijt


Een Tjechische wetenschapper ontwikkelt een door de zon verwarmde bijenkast die het volk beschermt tegen de beruchte varroamijt.

Roman Linhart is geen gewone leraar. Hij zegt dat hij een manier heeft bedacht om de dreiging van varroase in een bijenvolk te stoppen. Varroase heeft wereldwijd heel veel bijenvolken vernietigd.

ROMAN LINHART zegt: “Het is algemeen bekend dat een temperatuur boven 40 graden Celsius de varroamijt doodt. Ik ben er in geslaagd om in het wild levende volken te vinden die zonder behandelingen overleefden alleen omdat zij onder verwarmde oppervlakken huisden, bijvoorbeeld onder leisteen of onder daken van metaalplaat. Hierdoor kwam ik op het idee een bijenkast te maken die zichzelf verwarmt en tevens de varroamijt doodt.”

De vindingrijke imker ontwikkelde een door de zon verwarmde bijenkast. De zon schijnt door een glazen deksel en verhit metalen platen die daaronder zijn geplaatst.

ROMAN LINHART, zegt verder: “Als de temperatuur van het gesloten broed boven de 35,5 graden Celsius komt stopt de groei van de varroamijt en als de temperatuur langer dan 2 uur boven de 40 graden komt wordt de varroamijt in het bijenvolk compleet uitgeroeid.” De bijen blijven ongedeerd zoals aangetoond in vroegere wetenschappelijke proeven met het gebruik van verwarmingsunits om de varroamijt te bestrijden. De inzet is hoog. Bijen bestuiven twee derde van de oogst waarvan 90 procent ons tot voedsel dient. Als Linhart’s theorie werkt is hij er zeker van dat de wetenschappelijke wereld versteld zal staan.

Hier kunt u het filmpje zien.

6 gedachten over “Door zon verwarmde bijenkast beschermt tegen de varroamijt”

 1. is het algemeen bekend? Ik vind alleen berichten dat het uitgeprobeerd is en niet werkt.

 2. Vorige week zijn in een kast bij mij 2 ramen ingezakt in de hitte, honing loopt door de kast en flink opruimen door de dames. Ramen waren verloren en met lepel geoogst. Hoe houd hij de temperatuur onder temperatuur waarop ramen zacht worden?

  1. Hoe hij de temperatuur regelt komt niet tot uiting in dat filmpje. Ik dacht er ook al aan maar misschien hebben de metalen platen die hij gebruikt een dempend effect.

 3. Heeft er iemand ook ervaring met het spannen van een koperdraadje op de vliegplank.
  Varoa schijnt niet tegen koper ionen te kunnen…

 4. Hallo Ingrid,
  Een koperdraad op de vliegplank zou invloed kunnen (nadruk op: kunnen ;-)) hebben op de bijen met varroa die zich vervliegen of komen roven. Maar dit zijn kleine aantallen mijten. De grote aantallen varroamijten die de verzwakking van het volk tot gevolg hebben ontwikkelen zich in de bijenkast. Hoe zou de koperdraad deze ontwikkeling beinvloeden?

  grtz
  Erik.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: