Einde van de heidedracht en andere perikelen


Vandaag is voor mij het einde van de heidedracht. Vanmorgen gecontroleerd en bijna 2 honingkamers vol heidehoning, verzegeld en wel. Het was dit jaar geen sterke dracht maar er was in elk geval dracht. Morgen de honing afnemen, bestrijden en inwinteren.

De kleinere volken vlogen wel op de heide maar brengen geen overschot naar huis. In de broedkamers zit flink wat heidehoning en ook nog flink veel broed. Ik was al een week deze volken aan het inwinteren. Daarmee gaan we dus door.

Dat het bij mij ook niet altijd goed gaat blijkt uit het volgende. Eén van de kleinere volken op acht ramen had wisselcellen. Het bleek ook dat er al één was uitgelopen. Ik heb de koningin opgezocht maar zowel de oude als de nieuwe kon ik niet vinden en waarschijnlijk zit er geen koningin in want het volk was zo ondeugend dat ik in volle oorlogsuitrusting moest inspecteren. Na het sluiten van de kast had ik nog zeker een paar minuten aanvallende bijen om me heen. Zo’n agressiviteit heb ik al jaren niet meer meegemaakt. Voor de zekerheid een raam open broed ingehangen. Over een paar dagen weet ik meer. Gelukkig heb ik nog reservekoninginnen om in te voeren.

2 gedachten over “Einde van de heidedracht en andere perikelen”

  1. Hallo Henk,

    Ik heb je internet filmpjes bekeken en ik wil je graag een prangende vraag stellen. Mijn enige volk is moerloos sinds twee weken. Ik heb vorige week een moerdop laten zitten en hoop dat die nog uitloopt en dat ze nog bevrucht raakt. 10 Kg suiker hebben de bijen al opgenomen en ze vliegen/halen nog stuifmeel niet veel honing. Ik ben beginnend imker. Wat moet ik dit weekend doen behalve gaan kijken. Waar moet ik opletten.? Kan ik met de Apigard beginnen dit weekend is dat oke?

    Groet Myriam (een trouwe lezer /volger)

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: