Doodbroeden van de varroamijt


Zojuist een nieuwe pagina op de website geplaatst over het wegbroeden van de varroamijt door het maken van  afleggers na 21 juni. De methode gaat samen met het telen van koninginnen van hoge kwaliteit en is ontwikkeld door Mel Disselkoen (USA) en is hier te lezen.

Download mijn gratis e-book. hier

4 gedachten over “Doodbroeden van de varroamijt”

 1. Hallo Henk,

  Ik heb deze methode dit jaar geprobeerd en succesvol.

  Mel heeft nog 2 technieken die interessant zijn voor grote honing opbrengst. Ik neem aan dat je die ook kent.

  Op zijn OTS paper heb ik een variant uitgewerkt en ga die komend jaar testen. Als het goed is de honingopbrengst zoals Mel claimt en 3 nieuwe geselecteerde koninginnen op een varroa vrij volk.

  Ken je ook checker boarden van Walt Wright?

  Grtz,

  Erik.

  1. Leuk dat het succesvol was. Ik had altijd al een vermoeden dat de late koninginnen in late afleggers beter waren. De honingopbrengst wordt sowieso groter als je weinig tot geen broed hebt te verzorgen. Maar je moet het op de juiste tijd doen. Checkerboarding ken ik wel maar ik hoef het niet toe te passen bij de zwermtrage bijen die ik heb.
   Groet,
   Henk

 2. Hallo henk,

  Ik wilde een, welgemeende, like plaatsen bij je artikel maar kom dan uit bij een inschrijfpagina voor domeinen binnen world press. Hoe kan ik die like plaatsen?

  Ken je de methode van Marc Missotten, de bio-technische varroa bestrijding?. Ook daarmee een test gedaan dit jaar en meerdere volken zonder verdere behandeling ingewinterd (laatste restjes voeding worden nu opgenomen. Zaterdag de voerbakken schoonpoetsen).

  Ben zelf tegenstander van allerlei behandelingen met chemicalien terwijl de oplossing van het probleem in mijn ogen in het gedrag van de mijt ligt opgesloten. Ga daarom komend jaar weer enkele test doen en ook een eigen hersenspinsel proberen, een methode om met minder ingreep als bij de buchler methode toch effectief de varroa voortplanting tegen te gaan. Het is geen bestrijding, in de normale betekenis, maar een ingreep die de voorplanting lamlegt (in theorie, praktijk is mogelijk zoals vaker weerbarstiger);-) als je wil stuur ik je een kopie van mijn plan.

  Mvg,

  Erik.

  1. Erik,
   onderaan elk artikel staat een knop waar je een like kunt plaatsen. Bij mij werkt het wel. Ik ben geen voorstander van de behandeling met chemicaliën maar doe het ook liever met ingrepen om het de mijt moeilijk te maken. Ben benieuwd naar je plan.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: