Voortgang in Altea (Koninginnenteelt)


IMG_20160414_154259(Dit is een project van Arista Bee Research)
Vanmiddag hebben we de eerste 20 koninginnen van 2 teeltlijnen in een bevruchtingsvolkje geplaatst. De bevruchtingskastjes zijn van het type miniplus en bestaan uit een bodem, één romp en een deksel. Aan de binnenzijde is het vlieggat ook voorzien van een amelanderrondje zodat de koningin niet in het vlieggat kan worden gedreven door de werksters. Aan de buitenzijde zit een amelanderrondje om af te kunnen sluiten.
Enkele volken, de groene op de foto, zijn 9 dagen eerder moerloos gemaakt. Er is alleen gesloten en uitlopend broed. Bij het maken van de bevruchtingsvolkjes is het dus zaak goed op te letten dat er geen doppen mee gaan in de volkjes.

IMG_20160414_155040De volkjes krijgen één raam voer, één raam broed, twee uitgebouwde ramen, één raam kunstraat en indien er te weinig opzittende bijen zijn worden er bijen uit de grote volken bij geschud. Bij het plaatsen van de ramen wordt er opgelet dat aan beide zijden de Y in de raat aan de buitenzijde wordt geplaatst. De koningin wordt in een kooitje met suikerdeeg tussen de raten gehangen omdat er vliegbijen in de kasten zitten. Deksel erop en klaar.

Deze volkjes worden nu minstens 4 nachten koel en donker weggezet om te harmoniseren. Daarna worden zij op hun plaats op de bijenstand gezet. De bedoeling is om deze koninginnen kunstmatig te insemineren op vrijdag 21 en zaterdag 22 april. Enkelen zullen met het sperma van meerdere darren worden geïnsemineerd en de rest met het sperma van één dar. (SDI) De darrenvolken staan al klaar met de vliegkooien erop.

Nu het ook in Nederland niet lang meer zal duren dat de koninginnenteelt van start gaat wijs ik jullie nog even op mijn boek “Koninginnenteelt van A tot Z” met tal van handige tips en wetenswaardigheden wat hier als e-book is te verkrijgen en bij het Honingmagazijn in Epe als gedrukte versie.
Om kwaliteitskoninginnen te verkrijgen raad ik het boek “Betere koninginnen” aan wat hier als e-book en ook bij het Honingmagazijn als gedrukt exemplaar is te verkrijgen.

%d bloggers liken dit: