Voortgang VSH teelt in Altea (controle SDI)


(Dit is een project van Arista Bee Research)
Vanmorgen hebben Gerbert en ik de volkjes met SDI koninginnen gecontroleerd en ook de overige volken. Van de 35 stuks geïnsemineerde koninginnen zijn er 34 aan de leg gegaan en dat is zeker niet slecht.
De andere volken zijn de afgeroomde volken waar kleine volkjes van gemaakt zijn en voormalige darrenvolken. Verder staan er wat grote productievolken. Niet voor de productie van honing maar voor de productie van varroamijten. Hoewel de honing mooi is meegenomen. 🙂

Hoe gaan we nu verder?
Over een dag of veertien worden in de varroa donorvolken de koninginnen opgesloten in een speciaal kooitje waarin de moer wel eitjes kan leggen maar de cellen niet gesloten kunnen worden omdat er te weinig ruimte is. Voordeel hiervan is dat het volk zich niet moerloos gaat voelen en geen doppen aan gaat zetten. Na drie weken is alle broed uitgelopen en zitten alle mijten op de bijen. Daarna worden de mijten d.m.v. poedersuiker van de bijen verwijderd en aan de volkjes met SDI koningin toegevoegd. Elk volkje krijgt circa 100 mijten die zich daarin mogen proberen te ontwikkelen. Voor deze 34 volkjes hebben we dus 3400 mijten nodig. Zeg rond de 4000 stuks.
Een aantal weken later wordt het gesloten broed van deze volkjes bekeken en elke larve met paarse ogen verwijderd. De cel wordt gecontroleerd op aanwezigheid van de moedermijt, het mannetje en dochters van de moedermijt. Het kan gebeuren dat de mijt gewoon aanwezig is maar het kan ook zo zijn dat er geen of slechts 1 à 2% besmetting is. De volkjes met geen of zeer lage besmetting worden geselecteerd om in september koninginnen van te telen die dan stand bevrucht worden. Deze nieuwe koninginnen zullen volgend jaar de darren gaan leveren voor de inseminaties die volgend jaar gaan plaats vinden.

U ziet, er wacht ons nog heel veel werk en daar houd ik u van op de hoogte.

%d bloggers liken dit: