Waspers bouwen I


Na het fiasco met bijenwas in 2016 heb ook ik besloten een waspers te bouwen om een eigen kringloop op te zetten.
Een maand geleden heb ik siliconen besteld en heb ik een kunstraatmal gemaakt.
Daarvoor heb je een vel kunstraat nodig en een gietmal om het vel op te sluiten. Zorg dat de gietmal waterpas staat om overal dezelfde dikte te krijgen. Na het aanmaken van de siliconenkit met de katalysator heb je ruim 100 minuten om de eerste laag op het kunstraat te gieten. Breng het eerste laagje dun aan zodat alle cellen van het kunstraat goed worden gevuld.

Daarna kun je er nog een laag van 2 à 3 mm siliconen opgieten. Vervolgens moet de laag 16 tot 20 uur uitharden. Na het uitharden draai je kunstraatvel mét de aangehechte siliconen om zodat het kunstraat weer bovenop ligt en herhaal je de hiervoor beschreven procedure.

Na uitharden van de tweede laag kun je het pakket uit de gietmal nemen en de rafels wegknippen. Laat de lagen siliconen en het vel kunstraat op elkaar zitten. Hieronder kun je zien hoe het pakket eruit ziet.

Nu volgt het aanmaken van de pers zelf. Ik heb gekozen voor aluminiumplaten van 20 mm dik. Hierin zijn de kanalen gefreesd voor het koelwater. Voor dit freeswerk mocht ik gebruik maken van de CNC freesbank van een machinefabriek.

De kanalen worden afgesloten door een plaat aluminium van 5 mm dik. Op de foto hieronder zie je hoe het eruit komt te zien. Morgen worden de kamers gefreesd om het siliconenpakket te kunnen plaatsen. Er komt ook een dikteverstelling en een handvat. Deze week wordt het vervolg van dit project geplaatst. Tekeningen vindt u hier, hier en daar.

De foto’s zijn hier te bekijken en te downloaden.

%d bloggers liken dit: