Bijendieven steeds actiever in Spanje.


Uit de krant van 21 maart 2017

Castellón. De crisis in de bijenteelt, het gevolg van het sterven van miljoenen bijen door het gebruik van pesticiden en de verspreiding van enkele ziekten onder de bijen, heeft de populatie aardig uitgedund en gespecialiseerde bendes maken nu jacht op die diertjes.

In Cervera del Maestre deed zich het laatste geval van bijenroof voor, waar bij imker José Martínez 120 kasten helemaal werden leeggehaald. Het gaat niet om de honing, de was of de kasten, verklaart het slachtoffer van de diefstal, maar om de de bijen zelf. De dieven doen een grote zak over de kast en beginnen de kast dan te schudden, tot de bijen naar buiten komen en in de zak worden opgevangen. Daarna worden ze op die manier naar hun nieuwe “woning” gebracht.
De vraag naar bijen wordt steeds groter en volgens de imker werden reeds meerdere malen diefstallen van bijen gemeld in de buurt. “Enkele dagen geleden werd een collega van me nog opgebeld met een voorstel om al zijn volken te verkopen, al waren het er duizend”, zegt Martínez.
Martínez verzorgt samen met zijn vrouw en zoon de bijen van zo’n 1600 volken, die tijdens de bloei naar die streken worden vervoerd waar veel bloesem te vinden is. Hij diende een klacht in bij de Guardia Civil, maar verwacht geen resultaat. Bijen hebben nu eenmaal officieel geen eigenaar. Momenteel wordt de waarde van een volk op 60 euro geschat maar als de situatie niet verandert gaat dat snel de hoogte in.
Greenpeace is ondertussen een handtekeningenactie gestart tegen het gebruik van neonicotinoïden, een insecticide die volgens de ecologische vereniging de oorzaak is van de massale bijensterfte.

Hier het filmpje van de ravage.

Bron: http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2017/03/21/escasez-abejas-pesticidas-multiplica-robo/1543877.html

%d bloggers liken dit: