Mijten tellen met behulp van CO2


We zitten nu in de periode van afnemende broednesten. Het aantal mijten in de volken kan nu hoog zijn en dat betekent dat het aantal cellen met een mijt erin steeds groter gaat worden met misschien wel fatale gevolgen voor het volk.
Maar je weet niet zeker of er veel mijten in je volk zitten. Toch wil je dat weten want als het er veel zijn zul je de mijten moeten bestrijden.
Maar als het er weinig zijn, omdat je misschien al een beetje VSH eigenschappen in je volken hebt, hoef je misschien niet eens te bestrijden en kan de resistentie zich beter ontwikkelen. Bovendien bespaar je op bestrijdingskosten.

Er zijn een aantal methoden om te controleren op welk aantal mijten je kunt rekenen in je volk.

  • Tellen van het aantal gevallen mijten op de varroalade;
  • Mijten tellen met de poedersuikermethode;
  • Mijten tellen door ca. 200 bijen te doden in zeepsop en deze uit te spoelen;

De eerste methode is omslachtig, duurt lang en is onnauwkeurig omdat b.v. oorwurmen de mijten wegslepen.
De tweede methode geeft een hoop gedoe met poedersuiker en is arbeidsintensief.
De derde methode is ook arbeidsintensief en kost bijen. Deze methode kunnen we echter aanpassen door ca. 200 bijen (ca 25 gram of 60 cc.) én de daarop zittende mijten te verdoven door middel van CO2. Daarna 10 seconden schudden en dan het aantal mijten tellen. Dan kun je de bijen weer aan het volk teruggeven waar ze weer bijkomen en gewoon verder gaan met hun leventje. Het is een alternatief voor de poedersuikermethode met de helft van het aantal benodigde bijen. Je kunt dezelfde grafieken gebruiken maar het aantal gevonden mijten moet je door 2 delen om in te schatten of het volk in de gevarenzone zit en er behandeld moet worden. Hier kun je lezen over de poedersuikermethode.

Voor de CO2 test zijn sets van Swienty in de handel die meer dan 50 euro kosten. Ze bestaan uit een plastic beker met een zeef waar de mijten doorvallen en een CO2 dispencer met een patroon CO2 zoals in de wielersport wordt gebruikt voor het oppompen van banden.

Je kunt de CO2 test in oktober ook gebruiken om te bepalen of een winterbehandeling met oxaalzuur nodig is.

  • Bij minder dan 3 mijten per 200 bijen is een winterbehandeling niet nodig;
  • Bij 3 – 10 mijten per 200 bijen kan men de winterbehandeling overslaan mits men in het voorjaar maatregelen neemt zoals darrenbroed snijden of jonge volken opzetten;
  • Bij meer dan 10 mijten per 200 bijen is een winterbehandeling bij een broedloos volk nodig;

CO2 dispencer met tester

In slaap

Resultaat

De beker maak je zelf voor ongeveer 1 à 2 euro en met een beetje speurwerk op ebay heb je de CO2 dispencer met patronen voor ca. 25 euro in huis. (zie hieronder)

Hier vindt je de gebruiksaanwijzing hoe te testen.

Hier in het Nederlands.

En hier de CO2 dispencers op ebay. (Met kopersgarantie)

En hieronder de instructiefilm:

Eén gedachte over “Mijten tellen met behulp van CO2”

  1. Varroa meten met behulp van CO2 voor een indicatie werkt prima. Wetenschappers vinden de uitkomsten echter te onnauwkeurig. Vorig jaar heb ik met PVC en een rond zeefje uit een kunststof varroa bodem een eigen varroa shaker geknutseld. Werkt nauwkeuriger wanneer je het CO2 gas 20 seconden i.p.v. de aangegeven 10 seconden in laat werken voordat je begint te schudden. De patronen zijn snel leeg. Als je meerdere volken hebt loont het wellicht om een grotere gasfles van 1-2 kg. te gaan gebruiken.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: