De chinese omlarfnaald


Nog een paar maanden voordat het bijenseizoen weer gaat beginnen. Over 59  dagen start de lente en voor we het weten gaan we weer koninginnen telen. Eén van de attributen die je daarvoor nodig hebt is een goede omlarfnaald. Een beetje naald kost toch snel 20 euro. Ik heb zelf een goede omlarfnaald maar vorig jaar bood iemand mij aan om het overlarven eens met een chinese omlarfnaald te doen. En dus heb ik dat uitgeprobeerd.

Ik stond altijd wat sceptisch tegenover die plastic dingen maar ik moet zeggen dat het overlarven een openbaring was. Plotseling had ik geen problemen met te weinig licht of dat de larve verkeerd om lag om te scheppen. Zelfs als ik de larve niet zag en de larfnaald in de cel liet neerdalen lag zij keurig op de naald als ik de naald weer uit de cel haalde. Zo makkelijk had ik nog nooit larven geschept! Het afstrijken in een teeltcup was ook een fluitje van een cent. Er ging zelfs gelei mee in de teeltcup. De larven liggen altijd goed op de naald en worden niet beschadigd. Ik heb enkele series van 30 stuks gelarfd en elke keer werden er 28 tot 30 aangenomen.
Ik moet zeggen dat als je wilt beginnen met koninginnenteelt een chinese omlarfnaald wel heel makkelijk werkt. Als je cellen vindt waar gelei in ligt dan ligt er een larve in ook al zie je haar niet. Gewoon naald erin en ze is geschept. Ik denk dat het ook mislukkingen voorkomt hoewel dat ook aan andere factoren kan liggen zoals bijvoorbeeld een starter die niet goed is samengesteld.

Voor de prijs hoef je het niet te laten want je kunt ze bij Aliexpress.com kopen voor ongeveer 2 à 3 euro per 10 stuks met gratis verzending naar Nederland. Je moet alleen even geduld hebben voor ze arriveren. (3 tot 6 weken) Bekijk ze hier.
Nee, ik verdien er niets aan.

%d bloggers liken dit: