Het gebruik van de chinese larfnaald.


De chinese larfnaald is een heel apart uitgevoerde larfnaald en heeft ook een aantal voordelen. Als eerste de prijs. Je hebt er al 10 stuks voor rond de 2 euro bij Aliexpress. Daarnaast kun je larven uit de cel halen met weinig licht, zelfs als je geen larf ziet maar alleen een beetje koninginnegelei. Er zit een door een veer bediend mechanisme op waarmee je de larf, zonder te beschadigen, eenvoudig in de plastic cup af kunt strijken. Omdat het larven scheppen net iets anders gaat geef ik een beschrijving hoe te handelen.
In onderstaande afbeelding zie je de larfnaald. (klik op de afbeeldingen om te vergroten)
De werking wordt verklaard in de volgende afbeelding.

  1. Laat de larfnaald in de cel zakken . Doe dit langs de wand met de afstrijker naar het midden van de cel gericht.
  2. De dunne plastic tong (de larfopnemer) zal zich buigen en onder de larf schuiven.
  3. Haal de larfnaald uit de cel. De larve ligt nu op de larfopnemer.
  4. Breng de larf naar een plastic cup en druk de drukknop bovenaan de larfnaald in. De larf wordt nu netjes op de bodem van de cup gelegd.

Even wat oefenen en dan gaat het super goed.

Update:
Het larven uit al eerder bebroede cellen gaat met deze larfnaald super maar bij cellen die niet eerder zijn bebroed zit er geen cocon in de cel en bij het insteken van de naald buigt de tip van het kunststof lipje niet om maar steekt in de warme zachte was. Hierdoor kun je de larf niet scheppen en zul je toch de metalen naald moeten gebruiken.

%d bloggers liken dit: