Het aanbieden van larven aan de broedaflegger


Dinsdag 12 mei was de dag dat de broedaflegger larfjes kreeg aangeboden. Bij mijn methode is het deze keer niet nodig larfjes van de teeltkoningin te geven omdat we nu alleen maar kijken of de bijen de larven aannemen en dus echt hopeloos moerloos zijn én omdat we woensdag koninginnengelei nodig hebben als we de larfjes van de teeltkoningin aanbieden.

De opmerkzame lezer ziet dat we én dinsdag én woensdag overlarven. Dit heet dubbellarven. De gewonnen koninginnengelei wordt woensdag gebruikt zodat elke larf in een bedje koninginnengelei wordt gelegd zodat zij geen seconde voedselgebrek hebben en uit kunnen groeien tot een volwaardige koningin.

Critici zeggen dat het onzin is omdat het geen verschil zou maken. Ogenschijnlijk niet. Je krijgt gewoon koninginnen die ook nog leven maar ik heb liever een koningin van 250 mg dan een koningin van 200 mg.
Waarom? Zie hier

Ik heb de bijen 20 larfjes aangeboden.

2 gedachten over “Het aanbieden van larven aan de broedaflegger”

 1. Henk,

  We volgen je mails met belangstelling. Dank er voor. Zelf hopen we D.v. morgen over te gaan larven in de verzamelbroedaflegger.

  We hebben nog wel twee vragen: 1. Welke larfjes neem je bij de eerste keer overlarven? Misschien wat oudere voor een betere aanname (= meer gelei)? 2. We lezen (bijv. op facebook) wel eens van iemand die een zware koningin gewogen heeft en dat is mooi. Maar we zijn hier nu wel benieuwd naar het gewicht van alle koninginnen van deze hele serie. Een dergelijk resultaat hebben we nog nooit gelezen.

  Subvragen die we dan hebben zijn: 2a. Is deze serie nu echt significant zwaarder dan bij enkel overlarven? 2b. Wat is het minimum gewicht, het maximum gewicht, het gemiddelde en de standaard deviatie van de serie?

  Met vriendelijke groet,

  Gerhard

  1. Hallo Gerhard,
   Voor de eerste larfjes neem je larfjes die je makkelijk kunt pakken uit een willekeurig volk maar ook weer niet te groot. Voor de 2de keer neem je zo klein mogelijke larfjes.

   Ik heb nog nooit een lijst gemaakt van de gewichten maar ik ben wel tot de conclusie gekomen dat een koningin >200 mg moet wegen. Alles onder dat gewicht doen niet mee want de kans bestaat dat die niet goed worden bevrucht en in oktober door het volk worden vervangen. Koninginnen van 260 mg komen regelmatig voor. De laatste 3 jaar is er bij mij geen enkele koningin in het najaar door de bijen meer vervangen en allen hebben grote broednesten.
   Voor gedetailleerde gegevens van onderzoeken kun je op deze pagina e.e.a. vinden. https://buckfastimker.wordpress.com/waarom-zware-koninginnen-beter-zijn/
   Succes met de teelt.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: