Inkooien van de gesloten doppen


Op maandag 18 mei was het zover. De doppen in het pleegvolk waren gesloten. Dit was dag 6 van het teeltschema. Je kunt de doppen dan inkooien of je wacht tot dag 10 van het teeltschema.
Nadeel van inkooien op dag 6 is dat je dat heel voorzichtig moet doen en zonder schokken omdat de larven uit de gelei kunnen vallen en sterven. En dat wil je natuurlijk niet. Daarom werd het pleegvolk heel voorzichtig geopend en het teeltraam met hele trossen bijen op de doppen voorzichtig uit het volk gelicht en zonder te stoten op de toplatten van de andere ramen gezet. Nu moet je even geduld hebben want de bijen in de trosjes op de doppen beginnen nu voorzichtig naar beneden te lopen het volk in. Een beetje rook kan dit proces versnellen. Sla de bijen niet af en gebruik ook geen bijenveger.


Als alle bijen het raam hebben verlaten haal je voorzichtig, ook weer zonder schokken, de doppen inclusief de cuphouders van de grondplaatjes af en plaats ze in een raam met voldoende ruimte voor de uitloopkooitjes.
Je hebt dan meerdere ramen nodig. Deze ramen plaats je terug in het pleegvolk of in andere volken. Er kan niets meer met de doppen gebeuren.

Zelf heb ik 2 van die ramen met kooitjes in het pleegvolk gehangen.

Maandag 25 mei (dag 12) waren er 15 koninginnen uitgelopen die dezelfde dag in bevruchtingskastjes werden geplaatst.
Eén koningin liep niet uit en is op dag 13 verwijderd.

Door op de foto’s te klikken kun je ze vergroten.

2 gedachten over “Inkooien van de gesloten doppen”

  1. Henk,

    Een tip die wij eens kregen was om op de vijfde dag in te kooien met kooi, maar zonder bodem. Op de tiende dag kan dan alleen de bodem geplaatst worden. De bijen kunnen de dop dan blijven verzorgen (in een moerloos volk uiteraard). De dop wordt dan als het ware in de kooi ingebouwd, maar heel dun afgewerkt aan de top. De koningin kan dan goed uitlopen.

    Het bevalt ons goed.

    Met vriendelijke groet,

    Gerhard

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: