Jij deed toch iets met bijen?


Een paar maanden geleden werd ik benaderd door iemand die vroeg of ik iets met bijen deed en zoja om dan eens naar de bijenstal te komen kijken. De imker was al 6 jaar geleden overleden en er waren nog steeds een aantal volkjes aanwezig.

De stal is niet zo ver bij mij vandaan en ik ben maar eens gaan kijken. Er waren 3 volkjes die allemaal afgezwermd waren en die ook nog eens een aantal nazwermen hadden geproduceerd wat ik kon zien aan het grote aantal uitgelopen doppen.

Het eerste volkje dat ik bekeek had eierleggende werksters. Die heb ik af laten vliegen op de andere 2 volkjes en later opgeheven.

Het tweede volkje was niet te groot maar had brias. Hier suikerwater opgezet om te stimuleren.

Het derde volk zat in een korf maar er was geen broed of eitjes. Ik heb er een lege kast met deels uitgebouwde raat onder gezet en de vliegopening van de korf gesloten. Een raampje brias uit het andere volkje erin gehangen en af gewacht. Er werden geen doppen aangezet dus had ik de verwachting dat er een onbevruchte koningin aanwezig was. Een paar weken later was er brias en zag ik de koningin die gelijk werd gemerkt.

Wat mij verbaasde  was dat de bijen na zes jaar aan hun lot overgelaten te zijn enorm rustig waren. Zonder handschoenen en kap zijn ze te inspecteren. Ze zijn in die zes jaar ook niet behandeld om de varroamijt te bestrijden. Hierdoor zijn wel een flink aantal volken verloren gegaan.

De overige kasten waren verlaten en de wasmotten hebben daar het feest van hun leven gehad. Dat werd dus opruimen, schoonmaken en alles stofvrij maken.

In de bijenstal kunnen zeker 20 volken staan dus daar ga ik nu aan werken. Eind van de week zal ik er een aantal volken bijplaatsen en met de inwintering beginnen.

Ik ben weer back in business.

2 gedachten over “Jij deed toch iets met bijen?”

  1. bijen hebben de mensen niet nodig. Mensen hebben wel bijen nodig om te overleven. Dit zijn wel de bijen die zonder gif en hulp weten te overleven. Daar wil je nakomelingen van.

  2. Dat is heel leuk om te horen Henk het bloed kruipt enz. Mocht ik je ergens mee kunnen helpen laat maar ff weten.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: