De eerste warme dag in 2021


De eerste vluchten van het jaar.

Nadat het vorige week overdag nog min tien graden was hebben we vandaag vijftien graden boven nul en nog wel met zon. Nooit eerder ben ik zo vroeg in het jaar naar de bijen gaan kijken. Tijd dus om eens naar de bijenstand te gaan om te zien wat de bijen deden. Nee geen openen van kasten. Alleen zien of de vliegopeningen niet versperd zijn met dode bijen, voelen of de kast nog genoeg gewicht heeft in verband met de voedselvoorraad tot half maart. En, belangrijk, of er stuifmeel wordt gehaald want dan is er een broednest.

Op de bijenstand zag ik dat alle volken vlogen maar dat het bij één kast wel heel erg druk was. En jawel, deze werd beroofd en er zat geen volk meer in.
Dus vlieggat dichtgemaakt.
Bij alle anderen vlogen de bijen normaal en werd er geel stuifmeel binnen gebracht.
Alle volken hebben nog genoeg voer dus de echte voorjaarsinspectie kan in maart plaats vinden als het weer meezit.

3 gedachten over “De eerste warme dag in 2021”

  1. hartelijk voor zoals altijd weer een fijn advies voor imkers zoalsik die niet zo zeker zijn van wt nou de beste handeling op dat specifieke moment van het “bijenjaar” is

  2. Goh Henk ik vraag me af;hoeveel voer vindt jij dat ze nu nog in de kast moeten hebben?
    Petro

    1. Hallo Petro, ik kijk naar het moment van de controle en hoelang het nog gaat duren tot, hier, de wilg gaat bloeien. Dat is nu wat later dan andere jaren. Dan voel ik aan de kasten hoe zwaar ze zijn en bij de lichtste til ik even dekplank eraf om te checken hoeveel voer er nog in zit. Als er nu nog ongeveer in totaal 2 ramen voer in zit moet het genoeg zijn. Bij minder een pak suikerdeeg erop. Ik had er afgelopen zaterdag, 13 maart, 1 waar een pak op moest. En verder weer en begin van de bloei goed in de gaten houden.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: