Bruidszwerm


bruidszwermVanmiddag werd ik gebeld dat er een zwerm bij de bijenstal in een appelboom hing. Ter plaatse aangekomen bleek het maar een kleine zwerm te zijn en ik kon met één klap de zwerm in de kieps krijgen. Even afgewacht of de koningin er ook bij zat. Dit bleek het geval. De bijen stertselden en toen ik de kieps omkeerde om erin te kijken zag ik de koningin lopen. Het bleek één van de jonge koninginnen te zijn. Probleem: uit welke kast?
De koningin uit de kieps gepakt en in een kooitje gedaan. Een pak meel opgehaald en de zwerm bestrooid met meel. Het werden mooie witte bijen. Nu maar eens even afwachten waar ze nu zonder koningin naar toe zouden gaan.
Na  een aantal minuten zag ik de eerste witjes al bij een kastje vliegen. Het werden er steeds meer en ze liepen ook de kast in. Deze  was het dus.
De koningin nog gemerkt en, nee niet geknipt, haar keurig aan de bovenzijde de kast in laten lopen.
De witjes hebben nog vrij lang staan stertselen voor de vliegopening. Het scheelde ook veel werk anders had ik diverse kasten door moeten spitten om uit te vinden waar de zwerm vandaan kwam.
Op internet en imkerpedia lees ik dat een bruidszwerm voorkomt als men een dop heeft uit laten lopen in een volk zonder open broed maar waar de zwermdrift nog inzit.
Dat van die dop klopt en het was ook een deel van een volk zonder open broed. Maar het was geen normaal volk maar een deel van de verzamelbroedaflegger die voor de koninginnenteelt is gebruikt. En daar zat absoluut geen zwermdrift meer in.
Misschien teveel vliegbijen waar de koningin niet los van kon komen? Wie het weet mag het zeggen hieronder in de comments.

%d bloggers liken dit: