Oxaalzuurbehandeling vanaf 13 december 2021


Vanaf zondagnacht 22 november daalde in nagenoeg heel Nederland de nachttemperatuur tot winterse waarden. Dit betekent dat de bijen zich samen clusteren tot een wintertros, zodat de warmte die in de tros aanwezig is nauwelijks kan ontsnappen. De bijen vormen dus een winterjas rondom de eigen winterbijen. De bijen vormen een compacte massa, waarbij ze zelfs hun lichaam in de lege cellen stoppen. Er is dus nauwelijks ruimte voor de bijen en de moer om zich makkelijk te bewegen. 

De evolutionair ingeprente biologische klok en de kou zorgen voor het beeindigen van de eiproductie van de moer. Overigens zou het ook zo kunnen zijn dat de eiproductie op een minimumniveau van enkele eitjes per dag komt te liggen. Dit zal per ras verschillen. In ieder geval is het meeste broed na 3 weken uitgelopen en zijn vrijwel alle mijten foretisch (zitten op of beter gezegd onder de bijen) geworden. 

Over 21 dagen gerekend vanaf vandaag (22 november) kunnen we oxalen. We kunnen dus oxalen vanaf 13 december. Kies  wel de juiste dagtemperatuur uit die hoort bij het druppelen of bij het sublimeren. (tussen -5 en +5 graden Celsius)
Bron: https://www.bijenhouders.nl/blog/oxalen-22-21-13-december-2021

Eén gedachte over “Oxaalzuurbehandeling vanaf 13 december 2021”

  1. Dank je wel voor de informatie Henk, altijd fijn om weer wat van je te horen.

    Jan Roodenburg.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: