Koninginnen naar Ierland


Een aantal jaren geleden kreeg ik een verzoek van een Nederlander in Ierland, laten we hem Jouke noemen, om enkele koninginnen naar Ierland te sturen om over te kunnen gaan van het Ierse landras naar Buckfast. Het bleek dat de post er de ene keer 4 dagen over deed maar ook wel eens 10 dagen. Omdat zelfs de Ieren enorm tevreden zijn over de kwaliteiten van de Buckfastbij wilde men deze keer 10 koninginnen hebben. Om dit goed te laten aflopen besloten we dat ik de koninginnen zelf naar Ierland zou brengen. Het begon natuurlijk allemaal met het aanmelden van het transport bij de NVWA die er voor zorgde dat op de vrijdag voor vertrek de dierenarts de keuring verrichtte en de nodige exportpapieren verzorgde.
Op zondagavond vertrokken en de poortjes en controles op Schiphol waren geen enkel probleem. Voordeel is dat je gedurende de wachttijden de koffer mooi op een kier kunt zetten voor de nodige ventilatie. In het vliegtuig had ik de envelop met koninginnen op schoot. De import in Ierland vormde ook geen enkel probleem en ’s avonds laat was ik op de bestemming.

De zending koninginnen met gezondheidscertificaat

Het was al donker toen ik arriveerde maar de andere dag werd ik getrakteerd op een geweldig uitzicht vanuit de serre.

Uitzicht vanuit de serre

’s Maandags koninginnen ingevoerd in op zondag gemaakte afleggers en ’s avonds een gezellig samenzijn met lokale imkers in het huis van Jouke. Er waren geanimeerde gesprekken en er waren veel vragen over het telen van koninginnen. De andere dagen veel aan sightseeing gedaan. Wat een geweldige panorama’s in een zeer ruig gebied aan de zuidwestkust. Ook de vegetatie was bijzonder met bijna het hele jaar voldoende dracht.

Tijdens mijn verblijf in Ierland heb ik natuurlijk de bijenstanden van diverse imkers bezocht. Enkele jaren geleden hield men over het algemeen de zwarte inheemse bij. Als je vind dat de Nederlandse inheemse bij weleens stekerig kan zijn dan heb je nog niet kennis gemaakt met de Ierse bij. Ik was op een bijenstand waar uitsluitend Ierse bijen stonden en men had mij al gewaarschuwd vooral een imkerpak en laarzen aan te trekken. Zelf dacht ik dat het wel mee zou vallen maar nam voor de zekerheid toch maar een imkerjack mee.
We waren tot wel 10 meter van de kasten genaderd en toen hadden ze ons in de gaten. Ondanks dat er dracht was werd er massaal aangevallen. Ze kropen in de broekspijpen, mouwen en staken op het hoofd. Ik heb nog nooit zo snel een jack aangetrokken. Ik begrijp nu waarom men overgaat naar Buckfastbijen.
Het is wel zo dat je met Buckfastbijen zonder rook en kap in de bijen kunt werken maar de Ieren vertrouwen dat niet echt en gaan Buckfastbijen te lijf alsof het Ierse bijen zijn. Volledig in tenue en met behulp van grote hoeveelheden rook wordt er vrij ruw met de volken omgegaan.

Volledig beschermd

Toen ik later vroeg waarom men zo werkte vertelde men mij dat ze er altijd rekening mee hielden dat het kon gaan regenen, het broed warm moest blijven en het prettig was nooit gestoken te worden. Met dat laatste was ik het wel eens.

Ik heb nog gedemonstreerd hoe het ook kan maar ik vermoed dat men ook nog psychisch moet overgaan op Buckfast.

Op donderdag brachten we een bezoek aan het privé Buckfast bevruchtingsstation van Noel Power. Deze had nog op Buckfast Abbey met Br. Adam gewerkt. Destijds was daar ook Michael van der Zee. Noel vraagt of iemand het e-mail adres of telefoonnummer van Michael weet. Wie? Graag aan mij mailen dan zorg ik dat het bij Noel komt.
Noel heeft een plek in het National Park waar zijn darrenvolken staan en behoorlijk wat bevruchtingskastjes.

Privé bevruchtingsstation van Noel

Jouke kreeg zomaar drie koninginnen van hem. Zo zijn die Ieren dan ook weer. Ze kunnen veel missen.

Controle van bevruchtingskastje

Na afloop dronken we nog een bak koffie en daarna namen we afscheid en bracht Jouke me naar het vliegveld om naar huis te vertrekken. Al met al een unieke ervaring rijker.

Lees hier een verslag van deze reis. Microsoft Word – Buckfastkoninginnen naar Ierland

Jouke (L) en Noel Power

%d bloggers liken dit: