Broedstoof


Broedstoof

Bij het telen van koninginnen is het handig te beschikken over een broedstoof. Een broedstoof kan worden gekocht maar men kan deze ook (zelf) (laten) maken. Bij het bijenhuis en anderen kost zoiets meer dan 1000 euro. Op marktplaats zijn ze ook te vinden, meestal voor de reptielenhobby.
In principe bestaat een broedstoof uit een, in meer of mindere mate geïsoleerd kastje. Zelf heb ik hem gebouwd van red cedar, gebaseerd op het ontwerp van het bijenhuis.
Bovenin heb ik een 220 Volts computerventilator met een in serie geschakelde 8 Watt’s gloeilamp zodat deze langzaam draait om een luchtcirculatie te krijgen zodat de temperatuur overal in de stoof gelijk is.
Als temperatuurregelaar gebruik ik een TS7000TS van € 94,– die hier verkrijgbaar is.
Dit is een zeer goede digitale PID regelaar met een nauwkeurigheid van 0,1 graad.
Technische handleiding vindt kunt u hier downloaden.
Bij dezelfde webshop van de regelaar, kun je ook een 100 watts RVS verwarmingselement van € 14,95 bestellen en inbouwen. Deze werkt zeer goed. Hier een foto van de bevestiging.
Het PT100 meetelement is bevestigd aan de schuif waar de latten met doppen op liggen zodat de temperatuur bij de doppen wordt gemeten. Voor het raampje hangt een hygrometer om de vochtigheid in de stoof te kunnen waarnemen.
Gebruik:
Op de zesde dag na omlarven zijn de doppen gesloten en zet men de broedstoof aan tussen 34,7 – 35 graad Celsius. In de stoof staat een bakje water met wat doekjes erin om het water te verdampen. De RV zal 60 – 70% gaan aanwijzen. Als de stoof op temperatuur is haalt men heel voorzichtig en zonder stoten de doppen uit het pleegvolk en hangt deze in de broedstoof.
Op dag 10 na omlarven worden de doppen voorzien van uitloopkooitjes (zie foto) om te voorkomen dat de koninginnen elkaar uitmoorden.
Vul op tijd het waterbakje bij.
Een kleine koelkast of magnetron is ook, met wat knutselwerk, als broedstoof te gebruiken.

Hieronder een serie foto’s van de broedstoof vóór de ombouw van gloeilampverwarming naar rvs verwarmingselement.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!

11 gedachten over “Broedstoof”

 1. ik had eerst bij bijenhof.be gekeken maar vond alleen prijzen van 650 tot 1000 Euro.
  dus bijenhuis.nl is heel wat goedkoper.
  voor hoeveel koninginnen is deze constructie ?

   1. Hallo Henk, mooie broedstoof!
    Heb je hier toevallig een bouwtekening van?

    Vriendelijke groet, Mourad

 2. Toby, ik heb deze gebouwd rond de lengte van een teeltlat. Eigenlijk heb je geen bouwtekening nodig. Het belangrijkste is een goede thermostaat, ventilator en een bakje water om de vochtigheidsgraad op peil te houden. Je kunt ook een kleine tafel- of campingkoelkast gebruiken. Deze is goed geïsoleerd en heb je voor een paar tientjes. Beetje knutselen en klaar.
  Henk

 3. Beste Henk, je geeft hierboven linkjes naar alle onderdelen, behalve de ventilator. Of is iedere 220v computerventilator (met eigen 220 transformator neem ik aan) geschikt? Mocht je een suggestie hebben…wel zo makkelijk. Zoek me suf 🙂 Verder vroeg ik me af waarom er een gat zit naast de thermostaat? Ik zie een gat met een klein rooster op de foto. Heb je voor het glas nog iets speciaals gebruikt, of gewoon plexiglas, stukje gewoon glas? Tot slot, jij hebt de ventilator en gloeilampen bovenin. Als ik de gloeilampen vervang door het RVS verwarmingselement, kan ik dat dan zo bovenin op het hout schroeven, of moet ik element en ventilator in een bepaalde positie ten opzichte van elkaar plaatsen? Geen idee hoe dat werkt en moet worden bevestigd eigenlijk…en toch niet duidelijk te zien op de foto. Hoor het graag van je. Alvast bedankt.

  1. Hallo,
   de ventilator is een 220 V ventilator van een PC. Deze heeft geen trafo. Wel is er een koelkastlampje in serie geschakeld om hem langzamer te laten draaien.
   Gat zit er voor wat zuurstof en rooster om eventuele uitgelopen koninginnen binnen te houden.
   Glas is plexiglas.
   Ik zal een foto bij het artikel plaatsen om te laten zien hoe het verwarmingselement is bevestigd.
   Het element heeft een rechthoekige vorm en is met draadeindjes in de kast bevestigd.
   Groet,
   Henk

 4. Beste Henk,

  Ik wil deze zomer mijn koninginnen proberen in de broedstoof uit te broeden. Ik broed zelf al een aantal jaren in een Chinese broedmachine. Deze wil ik ook voor mijn koninginnen teelt gebruiken. De temperatuur lees ik overal tussen 33 en 35 . Dat is overeenkomstig met jouw temperatuur van 34,7- 35. Je geeft aan een vocht percentage van 60 tot 70 als je machine aan zet. Heb je die voor de totale broedduur? Ik heb ook 50% ergens gezien.

  Als de opstelling klaar is en ik heb resultaten zal ik ze naar je terug koppelen las je dat leuk vindt.

  Met vriendelijke groet,

  Jacques

  1. Hallo Jacques,
   35 graden en 60 à 70% rv tijdens de hele broedperiode.
   Leuk als je mij de resultaten laat zien van jouw broedstoof.
   Groet,
   Henk

 5. Het is gelukt Henk, ik heb hem gebouwd met de door jou genoemde onderdelen. Werkt perfect. Zou je graag wat foto’s van het resultaat willen sturen maar dat lukt niet via deze weg

  1. Mooi zo. Fijn dat je tevreden bent. Je kunt foto’s sturen via wetransfer.com. Mijn email is imkerweetjes (at) gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: