Omgaan met Buckfastbijen


Het verbaast mij elke keer weer dat imkers die Buckfastkoninginnen bij mij ophalen daarmee werken alsof het gewone bijen zijn. Er worden afleggers gemaakt, volken gesplitst en men laat de afleggers  hun eigen koninginnen optrekken en op de eigen stand bevruchten.

Nu is daar niets mis mee maar het is wel teleurstellend om na één of twee jaar te merken dat je toch weer volken hebt zoals je voorheen had. Alle moeite was voor niets!

Als men Buckfastbijen heeft gaat men daar anders mee om dan met andere bijen.

Goede Buckfastbijen, met de nadruk op goede, zijn zwermtraag en daardoor zwermen ze nagenoeg niet en zeker niet als men bij de controles in het voorjaar daar aandacht aan schenkt. Alles wat u in de cursus bijenhouden hebt geleerd over zwermverhindering d.m.v. het maken van vegers, vliegers en broedafleggers hoeft u niet uit te voeren. Dit betekent dat een produktievolk niet wordt gesplitst zodat het een groot volk blijft met veel honinghaalsters. Men dient wel te zorgen dat de koningin voldoende ruimte heeft om eitjes te leggen. Ze kunnen wel tot 3 spaarkast broedkamers bezetten. Lege honingkamers dienen regelmatig toegevoegd te worden.

Koninginnen worden dus niet in een veger, vlieger of broedaflegger aangemaakt door de bijen maar u, als imker, bepaalt welke koninginnen er komen. Daarom doet een Buckfastimker aan koninginnenteelt of koopt koninginnen of larven bij gerenommeerde telers zoals wij.

Deze worden of op de eigen stand bevrucht (F1) of men brengt de koninginnen in bevruchtingsvolkjes naar één van de bevruchtingsstations waar geselecteerde darren rondvliegen.
Deze nieuwe koninginnen, uw keus, worden gebruikt om een falende koningin in een produktievolk te vervangen of men laat haar een eigen volkje opbouwen. Het komt niet zelden voor dat koninginnen, als zij goed zijn, 3 jaar worden aangehouden.

Geen afleggers is geen varroabestrijding zult u zeggen. Maar niets is minder waar want bij het maken van bevruchtingsvolkjes of schudzwermen worden deze bijen besproeid met oxaalzuur alvorens een koningin in te laten lopen. Bij de produktievolken wordt in juli de methode Büchler uitgevoerd.

Het lijkt misschien veel werk maar in de praktijk valt dat best mee.

Buckfastbijen houden betekent:
Wel inspecties houden op eventuele doppenaanzet en beschikbare ruimte;
Aan koninginnenteelt doen;
Grote rustige volken;
Niet aangevallen worden;
Veel honing;
Geen zwermverhindering door maken van afleggers;
Geen zwermen;

Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!

25 gedachten over “Omgaan met Buckfastbijen”

 1. Hallo Henk,

  Ben van plan met imkeren te beginnen,ga binnekort op cursus daarvoor.Mijn vraag is zijn buckfast bijen ook geschikt voor zweeds klimmat, Woon n.l. in midden zweden..

  Mvg,Eric

 2. Beste Henk,
  Ik ben een beginnend imker, en heb sinds kort een kast met Buckfast F1 bijen. De koningin heb ik 2 weken geleden gezien, met een gele stip.
  Vorige week hadden ze 3 zwermcellen gemaakt, die heb ik weggehaald. Ik heb een honingkamer geplaatst. Die zit nu al vol honing (nog niet verzegeld).
  Vandaag ging ik kijken en zag ik geen zwermcellen meer, maar de kast lijkt me wel enorm vol, alle ramen bezet, en bijna geen plaats meer voor broed. Wat raad je me nu aan? Meer ruimte geven door nog een BK te plaatsen?
  En is de koningin aan vervanging toe als ze 3 jaar is? Hoe ga ik daar mee om?

  Vriendelijke groet,
  Rinske

  1. Hallo Rinske,
   als ze geen zwermplannen meer hebben zet je er een broedkamer met kunstraat onder. Hang 2 ramen open broed midden in die nieuwe broedkamer. Plaats, als de honingkamer 3/4 vol is, nog een honingkamer bovenop. Je hebt straks vliegbijen nodig voor de lindedracht.

   Het lijkt er niet op dat die 3 jarige koningin er mee ophoudt. Maar voor de zekerheid kun je een broedaflegger maken en daar een nieuwe koningin invoeren of zelf een koningin laten kweken.
   Goed in de gaten houden wat die 3 jarige gaat doen.

   Henk

 3. Hoi Henk,
  Dank voor je snelle antwoord.
  Ik neem aan dat ik geen BK plaats als ik een broedaflegger maak, of kan ik beiden tegelijk doen?

  Als er geen zwermcellen of redcellen zijn gemaakt, mag ik er vanuit gaan dat de koningin er gewoon nog is toch? Ik heb haar vandaag niet gevonden, maar heb ook niet al te lang gezocht, vanwege het miezerige weer.

  Vriendelijke groet,
  Rinske Wegener

  1. Als je een broedaflegger wilt maken vul je de vrijgekomen ruimte gewoon op met al dan niet uitgebouwde kunstraat. Dan hebben ze weer ruimte. Als ze geen doppen meer aanzetten kun je een broedkamer plaatsen zoals boven omschreven. Veel bijen is veel honing.
   Waarschijnlijk is ze er wel. Bij beter vliegweer even kijken. Als je eitjes ziet is het goed.

 4. Hallo Henk, zijn er van jouw ook koninginnen te koop?
  Bevrucht, onbevruchte wat kosten ze en waar vind ik daar meer over?
  Bestaat er ook de mogelijkheid om over te larven in het voor jaar bij je?

  vr gr
  andere Henk

   1. Heb jaren terug bijen gehouden en wil graag weer bijen gaan houden. Nu zou ik wel met buckfast bijen willen beginnen . Wat voor bijenkast raad u mij aan

   2. Hallo Jan,
    leuk dat je weer gaat beginnen. Ik heb mijzelf ook vaak afgevraagd welke kast ik zou gaan gebruiken als ik helemaal opnieuw moest beginnen.
    Wil je met Buckfast werken dan moet deze een groot broednest kunnen maken. Dat kan in 2 spaarkast broedkamers als broedruimte. Het nadeel hiervan is dat je bij inspecties altijd de bovenste broedkamer opzij moet zetten om in de onderste te kunnen werken.
    Beter is dan de 12 raams Dadant. Dan hoef je slechts 1 broedkamer te inspecteren. Hierdoor is het ook heel makkelijk de prestaties van de koningin te vergelijken met andere koninginnen in Dadant. Nadeel is echter dat je de ramen niet kunt uitwissen met spaarkasten die de meeste imkers in de buurt zullen hebben.
    Zet je alle voor en nadelen op een rij dan raad ik je voor je eigen gemak én die van de bijen de Dadantkast aan. Zesramers dienen dan ook Dadantformaat te hebben.
    Maar uiteraard ligt de keus bij jou.
    Vriendelijke groet,
    Henk

 5. Als kleine BD imker heb ik twee volkjes in twee korven. Het gaat mij niet om honing, maar ik heb graag bijen om mij heen en ben blij met het werk dat zij voor ons doen. Ik vraag mij af of buckfast bijen ook in een korf kunnen wonen daar zij grote volken maken en niet zo snel zwermen. Zou graag uw advies horen. Vr groet Helena

  1. Hallo Helena,
   BF kan in een korf wonen maar ik raad het je af.
   A. De korf moet dan flinke afmetingen hebben en
   B. Waar laat je, als je in een goed drachtgebied zit, 40 kg honing?
   Groet,
   Henk

 6. Beste Henk,

  Kan je BF ook in een golzkast houden.
  Ik ga zelf kasten maken met 22 Kuntzsch-Maß hoch ramen.
  Zijn er nog andere dingen die dan aandacht verdienen met het werken met BF in een Golzkast?
  Waar raad u aan om een P0 koningin te kopen?
  Zijn de boeken die u geschreven heeft ook in papieren boek vorm te koop?

  Met de vriendelijke groet

  Robin

 7. Beste Henk,
  Ik heb 6 weken geleden een buck fast Volk op 10 ramen opgehaald uit Gelderland, ik heb elke week en inspectie uitgevoerd, zij zit nu op 2 brood kamers en 2 diep honingkamers ( ik heb de tweede 2 dagen geleden geplaatst de eerste heeft 8 VD 10 ramen vul) mijn vraag is, kan ik deze jaar honing gaat slingeren? Meest van de mensen op de kurses zeg dat de eerst jaar moet je geen honing slingeren zodat de volk genoeg heeft voor de overwinteren. Dit is mijn eerst jaar als imker.
  Groetjes
  Eddie.

  1. Hallo Eddie,
   Je kunt dit jaar gewoon honing slingeren. Ook in het eerste jaar. Overwinteren doe je op suikerwater.

 8. Hoi Henk ,
  Kunnen BF ook in kunst stof simplex kasten leven of moet ik andere kasten kopen.
  Ben namelijk aan het denken om over te schakelen van carnika naar BF
  Groet Hans

  1. Hallo Hans, je kunt gewoon je eigen kasten gebruiken. Geeft geen problemen. Wel altijd zorgen dat er genoeg ruimte is.

   1. Hoi Henk ,
    Ik ben aan het denken om over te stappen van Carnica naar Buckfast , maar wat is het verschil.
    Hoor positieve berichte over de Buckfast , maar de prijzen voor een volkje zijn wel verschillend.
    En waar moet je op letten

   2. Hallo Hans, hier is de url van bbv https://www.bbvbuckfast.nl/
    De vereniging is verdeeld in regio’s. Kijk bij het bestuur in jouw regio en neem contact met ze op.
    Een goede teler zal je goed voorlichten en je zeker niet teveel vragen voor een volkje.

 9. Is er nog een goed boek over Buckfast imkeren? Ik ben nu 3 jaar bezig met imkeren en ben wel toe aan Buckfast bijen. Wil graag kinderen en kleinkinderen meenemen om.alles te laten zien en uit te leggen , wat ik nu niet durf met mijn bijen.

  1. Hallo Marco, het begint allemaal met het aanschaffen van een buckfastkoningin of een volkje met buckfastkoningin. Als de volken zachtaardig zijn zul je je verbazen hoe anders je met je bijen om kunt gaan. Er is over buckfast veel te vinden op internet en er zijn ook wel boeken maar de kortste weg is het opzoeken van een serieuze buckfastimker bij jou in de buurt. Verder de tips opvolgen zoals in dit artikel vermeld.
   Henk

 10. Goedemorgen, ik ben gestart met een cursus bij de NBV. Ik had begrepen als je met een Dadant kast werkt de bijen aan 1 broedkamer genoeg hadden. Klopt deze info?
  Met vriendelijke groet,
  Eric Visser

  1. Klopt Eric. Een Dadant heeft 12 ramen met een raatoppervlakte ongeveer even groot als 2 broedkamers simplex/spaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: