De prijs van honing


honey-507147_640
Foto: Pixabay (Neufal54)

Regelmatig wordt op Social Media de vraag gesteld wat anderen voor hun honing vragen. Het gaat dan meestal over de prijs van een potje met een inhoud van 250 en/of 450 gram.

Het lijkt wel of wij ons schamen een faire prijs voor onze honing te vragen terwijl we er toch veel werk aan hebben en vakkennis over honing winnen een must is want anders win je geen honing.

Neem ook in aanmerking dat we steeds hygiënischer gaan werken met RVS slingers, ontzegelapparatuur, honingrijpers en de slingerruimtes. Dat kost ons veel geld. Bovendien worden alle imkerartikelen, bijenvolken en kasten elk jaar enkele procenten duurder. Het spreekt dan voor zich dat de prijs van honing ook elk jaar enkele procenten duurder moet worden.

Sommigen zeggen dat bijenhouden maar een hobby is, en hobby’s geld kosten. Dat beaam ik, maar geld weggeven is geen hobby.

Als we er vanuit gaan dat alle goede voedsel zoals vlees, vis, en natuurprodukten tussen de 15 en 20 euro/kg kost dan kan het haast niet anders dat onze honing ook in één van die categoriën valt.

Dus een pot met 450 gram inhoud mag, nee moet gewoon 6 euro kosten en een pot van 250 gram 3 euro.
En dan zijn we nog goedkoop. Dus stop met verkopen van potjes honing voor 2,50 euro. We zetten een eerlijk en gezond natuurproduct in de markt.

Ook ligt er een mooie taak voor de NBV om bijvoorbeeld jaarlijks een richtprijs af te geven voor een pot met 450 gram honing.

%d bloggers liken dit: