Oppeppen van een achterblijvend volk na de winter


Als volken uit de winter komen is de volkssterkte van alle volken verschillend. Er zijn vrij sterke volken maar er zullen ook wat mindere volkjes bijzitten.
Broeder Adam verdeelde de met bijen bezette ramen over alle volken zodat zij allen even sterk werden. De ramen dienen daarbij met erop zittende bijen verplaatst te worden.

Een andere methode is om op een sterker volk een moerrooster te leggen en daar bovenop een zwak volk te plaatsen. (Er hoeft in het voorjaar geen krant tussen) Dat zwakke volk moet wel broed hebben want anders gaan de bijen door het rooster naar beneden en laten de koningin alleen achter in een verder lege kast.  Het zwakke volk profiteert van de warmte van het sterke volk. De bijen verdelen zich over beide volken. Beide volken gebruiken het vlieggat van het onderste volk. Na drie tot vijf weken worden beide volken opzij geschoven en zetten we het bovenste, voormalige zwakke volk, op een bodem op de plaats waar beide volken stonden en krijgt een honingkamer. Het sterkere volk plaatsen we er vlak naast. Het zwakkere volk ontvangt nu de vliegbijen en wordt nog sterker.

Het is wel zo dat er een oorzaak kan zijn waarom een volk achter blijft. Het kan aan de koningin liggen maar het kan ook zijn dat het gewoon te klein is ingewinterd. Even in de gaten houden dus.

Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!

5 gedachten over “Oppeppen van een achterblijvend volk na de winter”

 1. Beste Henk, Wat een interessante methode van Broeder Adam. Mag ik het samenvatten als: een sterk volk “doneert” een of twee ramen met alles erop en eraan, aan een zwakker volk? Maar worden die “nieuwe” bijtjes en eitjes dan niet direct de oorlog verklaard door het ontvangende volk?

  1. Ja, van dat doneren klopt. En nee, er komt geen oorlog omdat je in deze tijd van het jaar kunt verenigen zonder krant, koninginnen wisselen op de raat enz. enz. Je kunt nu bijna alles met een volk doen. Nou ja, alles……

   1. Hallo Henk,

    Tot welke tijd van het jaar kun je zonder problemen een broedraam met opzittende bijen in een vreemde kast zetten? Ik neem aan dat dit later op het jaar toch voor problemen kan zorgen?

 2. Zolang er geen darren in de volken aanwezig zijn is het mogelijk om te verenigen, over te hangen e.d.
  Gr., arthur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: