Opvouwbaar raam


Uitgeklapt en bruikbaar in een spaarkast

Omdat elk bijenvolk een timmerman nodig heeft die allerlei zaken voor ze maakt en aanpast heb ik een opvouwbaar broedkamerraam gemaakt.

De achterliggende gedachte is de volgende: Ik heb een aantal kastjes voor jonge volkjes waar ramen in hangen met het formaat van een half simplex broedkamerraam. Bij overzetten naar een drie- of zesramer zit je altijd te klungelen om die halve ramen aan een bovenlat te bevestigen met b.v. tie-wraps.

Het idee was om een constructie te maken zodat 2 halve ramen aan elkaar worden verbonden zodanig dat zij opgevouwen en met de juiste hartafstand van 38 mm in het halfraamskastje kunnen hangen. Als de beide ramen vol belegd zijn en je het volkje in een drieramer wilt overzetten kun je door het eenvoudig openklappen van het dubbele raam een simplex broedkamerraam krijgen dat zo in de drieramer past.

Geen geklungel meer en tijdwinst. Hier vindt u de tekening.

Gevouwen en bruikbaar in de halfraamskast

11 gedachten over “Opvouwbaar raam”

 1. Hallo henk, een goed idee en wilde de tekening bekijken maar krijg een foutmelding van de site. kun je me de tekening sturen?

  bvd

  erik.

 2. Ik zat gisteren met de gedachte om 4 halve simplexramen te gebruiken voor een mini volkje. Heb je toevallig ook de maten voor dat kleine kastje? Ik neem aan met een voerruimte erbij? Zou je daar op kunnen overwinteren?

  1. Je kunt een kastje maken voor 6 halve ramen. De laatste 2 plaatsen gebruik je voor een voerbak. Later vervang je die voor 2 ramen. Nee, die kun je niet overwinteren. Ja moet er dan 2 op elkaar zetten. Dus 12 halve ramen plus een koningin.
   Breedte van het kastje moet 198 mm zijn. Diepte 225 mm. Losse bodem eronder.

 3. Dank voor de tip Henk. Ik ga er mee aan de slag. Het enige ” probleem” is dat de tekening is gebaseerd op de Belgische simplex maat (oortjes van 15 mm i.p.v.de 38 mm) Daar moet ik even op puzzelen, maar das wel te overkomen. Ik zal de kast gewoon asymetrisch maken, met aan de ene kant ruimte voor oortjes van 38mm en aan de andere kant 15.

   1. Klopt, alleen heb je dan ruimte over, zodat de ramen aan een kant tegen de kastwand kunnen plakken en aan de andere kant dubbele ruimte hebben. Maar ….. eerst eens gaan knutselen. Ik laat je weten hoe het resultaat is. 🙂

   2. Als het raampje naar een normale kast gaat kun je het oortje verlengen door er bv een aluminium kokertje van 38 mm over te schuiven.

 4. Opvouwbaar raam (2x) hangen in de simplex kast. Ze waren beide binnen een week helemaal uitgebouwd en belegd (voorkant van de kast) en volgedragen met honing (achterkant van de kast). Vandaag nog twee ramen in de twee kasten gehangen. Zodra het weer een beetje beter wordt ga ik ze overhangen in de kastjes (2x). Twee broed afleggers dus. Ben benieuwd. Ik zal een paar foto’s toevoegen. Hier en op FB bij “ton tanja en de bijen”. 🙂

  1. Bedankt voor de link Ton. Het werkt goed in die kleine kastjes. Zelf had ik ook 3 van die opvouwbare ramen in mijn kastjes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: