Invoeren van koninginnen (Praktijk)


Wie kent niet het probleem dat een koningin in een bevruchtingskastje geen plaats meer heeft om eitjes te leggen en het volkje eigenlijk te groot wordt?
Als het volkje te groot wordt betekent dat, dat we het moeten invoeren in een groter volk. Wie geen kwaliteitsverlies van een koningin wil zal ten alle tijden vermijden dat zij wordt opgesloten in een invoerkooitje.
Er zijn veel methoden om een koningin in te voeren in een groter volk.

In de bijenliteratuur worden de verschillende invoermethoden beschreven. Maar er staat nergens vermeld dat een koningin binnen 2 uur na het invoeren in het nieuwe volk haar volle legcapaciteit weer moet kunnen oppakken.

Deze en meer artikelen zijn te lezen in het boek “Zó teel je de beste koninginnen” en in de boeken “Betere koninginnen” en “Na de basiscursus”. De boeken zijn hier te verkrijgen.

In het algemeen wordt in de literatuur gesteld dat een aflegger alleen gesloten broed mag hebben en er alleen jonge bijen in aanwezig mogen zijn. Bovendien zegt men, moet de in te voeren koningin minstens 24 uur in een gesloten kooitje in het nieuwe volk hangen zodat zij de geur van het volk kan aannemen.
Hier begint de catastrofe voor de koningin en het verlies voor de imker.
Helaas is de hier bovengenoemde manier van invoeren de meest gangbare in Nederland en daarbuiten.
Hoe kan zoiets veranderen als men doorgaat met aan beginnende imkers te vertellen dat men in een broedaflegger na negen dagen doppen moet breken om het volkje hopeloos moerloos te maken en er dan een nieuwe koningin in een kooitje in te hangen?
Hier moet een omwenteling in het denken komen.

Opleidingen dienen aan de kennis van nu te worden aangepast.

Wie de toespraken en presentaties van Broeder Adam nauwkeurig heeft bestudeerd komt tot de conclusie dat een koningin nooit langer dan 2 uur mag worden opgesloten in een kooitje en dat men bij het verenigen van 2 volken geen krant hoeft te gebruiken.

Normaal gesproken is een koningin na 4 weken eitjes leggen volrijp. Zij beweegt zich dan langzaam over de raat en gaat zelfs tijdens een inspectie van de kast door de imker gewoon door met eitjes leggen.

Een jonge koningin echter kan schrikken en rent dan over de raat. Dit is het gedrag dat er voor zorgt dat zij wordt ingebald en kan worden afgestoken.

Het gedrag van de koningin is het enige wat bepaalt of een koningin wordt aangenomen.

Er wordt heden ten dage nog steeds beweert dat er een volksgeur is die de koningin eerst moet aannemen om te worden aangenomen. Dit is echter niet waar.
Natuurlijk is er een kastgeur maar die is afhankelijk van de dracht en voor alle kasten op dezelfde bijenstand nagenoeg hetzelfde.
De koningin heeft wel een bepaalde geur (feromonen) waaraan de bijen haar herkennen. Maar dat elke koningin een andere geur heeft en dat de bijen dat kunnen onderscheiden is niet waar.

Dit betekent dat we veel makkelijker om kunnen gaan met verenigen en het invoeren van een koningin.

Ik zal de verschillende methoden hieronder bespreken:

Verenigen:
Bij een moergoed volk opent men de kast en laat men 5 minuten het zonlicht inwerken.
Dan verwijdert men drie ramen met de oude koningin.
In de ontstane ruimte hangt men 3 ramen met broed, opzittende bijen en de nieuwe volrijpe koningin. Nu laat men de kast nog 10 minuten open staan. Sluit de kast en de volgende dag kan men de koningin bekijken en zien dat zij gewoon doorgaat met het leggen van eitjes.

Aflegger zonder broed
Hiervoor nemen we een drieramer met ventilatiegaas.
Plaatsen hierin 1 raam voer, 1 raam water en een leeg uitgebouwd raam.
We vullen deze drieramer met bijen uit een honingkamer.
Deze slaan we af in een grote emmer en laten de vliegbijen afvliegen.
Na 10 minuten scheppen we een paar bekers bijen in de drieramer, sluiten hem en zetten hem 2 uur op een koele en donkere plaats.
In die 2 uur merken de bijen dat ze moerloos zijn en beginnen ze te bruisen.
Dan halen we de koningin uit het bevruchtingsvolkje en plaatsen we haar in een kunstdop en plaatsen dit tussen de raten via een gaatje in de dekplank.
Binnen een uur hebben de bijen haar bevrijd en gaat zij weer aan de leg alsof er niets is gebeurd.

Aflegger met broed in alle stadia;
We maken een aflegger met eitjes larfjes, gesloten broed en opzittende bijen en brengen deze naar een andere plaats ca. 5 km verwijderd.
We laten de aflegger daar 48 uur staan. Na die 48 uur halen we de koningin uit het bevruchtingsvolkje en plaatsen we haar in een kunstdop en plaatsen dit tussen de raten. Ook nu wordt zij binnen een uur bevrijd.
Het volkje heeft in de afgelopen 48 uur doppen aangezet maar die kan men rustig laten staan omdat het volkje die zelf verwijderd als er een nieuwe koningin is.
2 uur na het invoeren kan men al kijken en ziet men reeds nieuw gelegde eitjes.
U zult verbaasd vaststellen dat de koningin zich zo rustig in de nieuwe omgeving gedraagt alsof zij altijd al in dit volkje heeft gezeten.

Door de post bezorgde koningin invoeren (Ook uitermate geschikt om elke andere bevruchte koningin in te voeren)

Een elders bestelde en door de post bezorgde koningin ziet er voor de imker uit als een koningin maar voor de bijen wordt zij pas als koningin herkend als zij voldoende feromonen produceert en eitjes legt.
Als ze bijna geen feromonen produceert wordt zij door de bijen gezien als een vreemde bij en vermoedelijk afgestoken.
Toch wordt ons geleerd haar met het verzendkooitje in een volk te hangen zodat zij de geur van het volk kan aannemen en de bijen met haar kennis kunnen maken.
Een reeds jaren achterhaalde wetenschap die zich in onze hoofden heeft vastgezet.
We moeten haar in plaats daarvan een plek in het bijenvolk geven waar zij zonder gevaar kan bewegen en verzorgd kan worden tot zij weer voldoende feromonen produceert en eitjes legt.
Daar heeft ze enkele dagen voor nodig.
Zonder gevaar betekent dat we een raam uitzoeken met uitlopend broed en voer, dit bijenvrij maken en een Nicot opsteekraam in de raat drukken.
arrestHier laten we de nieuwe koningin, zonder begeleidingsbijen, inlopen.
Ze wordt nu verzorgd door de uitlopende jonge bijen, gaat weer feromonen produceren en aan de leg. Na enkele dagen kan men het opsteekraam verwijderen en wordt ze geaccepteerd als koningin.

Het werkt ook met een gaasraam aan elke zijde van een raam met uitlopend broed. Onder worden de 2 gaasramen d.m.v. een bandje bij elkaar gehouden en boven worden de gaasramen met een ijzerdraadje tegen het raam met uitlopend broed gehouden.
DSCF1229_tn
DSCF1231_tnOmdat hier een heel raam ter beschikking staat kun je de koningin na een week bevrijden.

Het laatst besproken gaasraam kun je ook uitstekend gebruiken als je darrenteelt voor b.v. moonlightmating. Je plaatst het gaasraam vlak voor de darren uitlopen De erop zittende bijen sluit je ook op. Enige tijd later plaats je het raam zonder gaasraam boven een rooster bovenop het volk zoals bij darrenteelt besproken. Hierdoor zijn alle darren van dit raam naar boven verplaatst.

Hier ook nog wat tips van Stichting Nederlandse Buckfast Bijenteelt. (Ameland)

Bovenstaande geldt niet alleen voor een bepaald soort bijen maar dit geldt voor alle bijen.

26 gedachten over “Invoeren van koninginnen (Praktijk)”

 1. Henk, hoe pas je zo’n gaas-/arrestraam in de kast op een manier dat de bijen toch nog toegang hebben tot de naastgelegen ramen? Zeker in een 11 ramer lijkt mij dat vrij krap…

  1. Gewoon de twee naastliggende ramen weglaten. Het is maar voor een paar dagen daarna kun je het gaas-/arrestraam verwijderen en alles weer op de normale plaats hangen.

   1. Duidelijk! Ik ga het proberen met twee lege raampjes zonder oren.
    Bedankt voor je het heldere verhaal en ook de rest van je site!

 2. Hallo Henk ik ga proberen je tips op te volgen maar waar dient dat rood deurtje voor op het nicot opsteekraampje , plug ik dit met wat produkt vol waar ze kunnen door eten of zet ik dat een beetje open ( wat me niet logisch lijkt want dan kunnen de andere bijen direct aan de koningin )

  Ps ik heb een beetje moeten zoeken naar zo een raampje , in Belgie heet zoiets een ‘ arrestvlak HUM ?)

  1. Door dat rode “deurtje” laat je de koningin inlopen. Daarna dicht doen. Uitlopende bijen verzorgen de koningin. Zorg dat er ook wat cellen met voer onder het ‘arrestvlak’ aanwezig zijn.

 3. Dacht al zoiets maar was niet echt zeker , thanks voor je snelle antwoord en voor je heeeel informatieve site , ik heb hier al meer geleerd dan op alle cursussen samen

  Thanks

 4. Hallo Henk Hoe denk jij er over de methode oude moer opzoeken in kluisje doen 15 min tussen de ramen inhangen waar ze vanaf kwam daarna oude moer vervangen door een kluisje met nieuwe bevruchte moer (die al gesloten broed had.)klein beetje suikerdeegin kluisje. kast 10 minuten laten open staandaarna dicht maken.

 5. Dat kan heel goed. Maar dan kun je ook 3 ramen met koningin uitnemen en 3 ramen met nieuwe koningin en veel bijen erin zetten. Kast 10 minuten open laten staan en sluiten. Geen kooitjes. Koninginnen gaan gewoon door met eitjes leggen. De bijen weten niet eens dat ze een nieuwe koningin hebben. Zo doe ik het altijd.

 6. Hallo Henk, kan ik een zowel een bevruchte als een onbevruchte koningin invoeren middels een wasdop/kunstdop? En kan dit ook in juni/juli?

 7. Hallo Henk,
  de aflegger zonder broed wil ik uit gaan voeren als beschreven. Wel heb ik enkele vragen….
  – Hoe veel bekers (ca 200ml) bijen doe je erbij?
  – Laat je de 3 ramer, na de 2 uur koel en donker wegzetten en na het invoeren van de kunstdop nog steeds koel en donker staan? Zo ja hoe lang?
  Ik hoor het graag.
  groeten,
  Bart

  1. Het vullen is een beetje inschatten. Hang eerst de 2 kantramen met voer in de 3 ramer. Vul dan de 3 ramer met bijen. 4 à 5 bekers van 200 ml moeten voldoende zijn. Laat het lege uitgebouwde raam door eigen gewicht erin zakken. Kast dicht maken. 2 à 3 uur wachten en dan de kunstdop inhangen. Daarna breng je de 3 ramer naar een andere stand om te voorkomen dat de bijen afvliegen. Beetje drijfvoeren 1:1. Een andere mogelijkheid is dat je op een andere stand de 3-ramer vult en deze mee naar huis neemt. Denk eraan tijdig over te hangen in een 6 ramer.

   1. Ah ok duidelijk. En als je geen andere stand hebt? Dan wel 2 nachten koel en donker laten?

   2. 2 nachten koel en donker wegzetten en ’s avonds tijdens schemering op definitieve plaats zetten zodat de bijen zich invliegen op de 3-ramer. Je kunt ook nog een tak met bladeren voor het vlieggat plaatsen om het invliegen te bevorderen. Na een week een raam met uitlopend broed toevoegen.

  1. Zorgen dat volk maximaal 2 uur moerloos óf hopeloos moerloos is. Voergat openen en een krantje met een paar gaatjes erin op voergat leggen. Trek de bodem van de apidea open maar laat de bodem er wel in zodat er geen bijen buiten de apidea kunnen komen. Zet de apidea op het krantje op het voergat. Vlieggat van de apidea dicht. Lege honing- of broedbak erom heen zodat het deksel op de kast kan. Laat dit een paar dagen zo staan.
   Controleer daarna of de koningin naar het moerloze volk is gegaan. Indien dit niet het geval is de apidea nog een paar dagen zo laten staan. Als de koningin naar beneden is gegaan leg je een stukje moerrooster op het voergat onder de apidea. De koningin kan nu niet terug naar de apidea en het broed in de apidea kan uitlopen.
   Succes,
   Henk

 8. Hallo Henk , ik heb een groot volk waar ik de koningin van wil veranderen . Invoeren met een arrest raam of een nieuwe koningin met 3 ramen bijen over hangen komt toch zo’n beetje op hetzelfde neer afhankelijk van of je ze met of zonder ramen bijen koopt? En kan deze methode het hele seizoen door toegepast worden? Mvgr Frank

  1. Hallo Frank, de methode met het arrestraam gebruik je als een q van de leg af is omdat ze BV in een kooitje is verstuurd. Zo kan ze in een beschermde omgeving weer aan de leg raken. De beste methode is door wisselen van 3 ramen incl. opzittende bijen en koningin. Dit kun je het hele jaar door zo uitvoeren. Let wel op dat de q aan de leg moet zijn.
   Groet,
   Henk

 9. Mbt Nicot raampje, ik had er twee besteld. Raampje in geduwd zelfs tot het raam mee veerde (ijzerdraden hielden de was op zijn plek). Moer erin. Tweede moer in een gaasraam gezet.

  Terug naar huis had ik een raar gevoel, omgekeerd en nog eens gekeken, het Nicot venster was los gekomen, moer zat ingebalt een raam verderop. Haar los gemaakt, terug raam op bijen vrij raam gezet (andere plek) Moer er weer in en dit keer naastgelegen raam er tegen geplaatst. Voor ik de kast dicht deed wierp ik nog een blik van boven op het Nicot systeem en zie gewoon een hoop bijen erin zitten. Weer mot in de tent.

  Moer er maar uitgehaald en ben klaar met Nicot systeem. Heb haar thuis in de broedstoof gezet en een druppeltje honing terwijl ik een 2e gaas raam gemaakt heb. Daar zit ze nu in met uitkomend broed.

  1. Jammer dat het zo mis is gegaan. Je kunt zo’n nicotraam vastzetten met 2 brede elastieken die de post gebruikt. Ik hoop dat het is gelukt met het gaasraam.

 10. Wat zijn de mogelijkheden om een groot volk van een jonge aangepaarde moer te voorzien? Ik heb in een 6 ramer de moer vervangen door de kunstdop methode een maand geleden, maar ik begrijp overal dat een groot volk van 20 ramen dat niet zou accepteren. Klopt dit? Zijn er andere opties naast samen voegen?

  1. Hallo nldsr, even een vraag. Is dat grote volk moerloos of zelfs hopeloos moerloos en waarin zit de koningin. In een zesrakmer o.i.d.?

 11. Dag Henk,
  Ik wil paar moeren over de post bestellen en invoeren via nicot arrestraam omdat ik krap in de kasten zit.
  Nu is mijn vraag, is het gewoon oude moer eruit en gelijk de nieuwe erin?
  onder dat arrestraam?
  Of eerst moer eruit, doppen breken na 9 dagen en dan moer in arrestraampje erin plaatsen?
  Groet, Theo

  1. Theo, moer eruit, doppen breken en moer in arrestraam. Je kunt voor de zekerheid het volk een dag eerder nog af laten vliegen zodat er alleen jonge bijen in de kast aanwezig zijn. Dan wel bijvoeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: