Invoeren maagdelijke koningin in een volk


Als je een koningin in een volk wilt vervangen kun je de koningin opzoeken en doodknijpen, na negen dagen doppen breken en een nieuwe koningin geven in een kooitje.
Als je echter standbevruchte koninginnen wilt hebben kun je beter een stille moerwissel imiteren.
Dat gaat als volgt:
Een jonge koningin wordt door de bijen niet herkend als een koningin maar als een gewone bij mits…..je haar niet hebt aangeraakt.
’s Avonds als het donker is neem je de koningin, die nog in het uitloopkooitje zit, mee naar het volk dat een nieuwe koningin moet krijgen.
Je gebruikt rode verlichting omdat de bijen dat niet zien en je opent het volk.
Je blaast rook via het vlieggat in de kast tot het er boven uitkomt en laat de jonge koningin uit het kooitje tussen de raten de kast inlopen daar waar je de oude koningin niet verwacht.
Je zult zien dat ze gewoon naar binnen loopt en je sluit de kast.
Wat er precies in de kast gebeurt is niet bekend maar de oude koningin verdwijnt, de jonge koningin gaat op bruidsvlucht en aan de leg.
Het is ongelooflijk maar het werkt. Probeer het maar eens.

10 gedachten over “Invoeren maagdelijke koningin in een volk”

 1. Misschien wat ouderwets, maar zo’n 20 jaar geleden werd er veel gebruik gemaakt van de korfjes die men gebruikte als haarkrullers. Een jonge maagdelijke koningin werd daar vlak voor zij uit haar cel kwam, samen met een paar voedsterbijen in opgesloten en dan op enig tijdstip, als de nieuwe koningin was uitgekomen natuurlijk, werd één van de stoppen vervangen voor een prop vochtige poedersuikermassa. Hierna werd zij met behulp van wat rook gewoon boven op het broednest met korfje en al weggelegd. Zij werd bevrijd door het volk en de oude koningin verdween gewoon, of werd al eerder doodgeknepen.
  M.v.g, Bas

 2. Dag Henk, even een vraag over moertjes die nog niet op bruidsvlucht zijn geweest. Ik heb afgelopen vrijdag een mooi zwart moertje uit een redcel zien lopen. Natuurlijk nog onbevrucht. Nu was het zowel vrijdag als zaterdag als vandaag echt Amsterdams pokken weer en komende dagen wordt het niet veel beter. Hoelang kan een moertje “wachten” met een bruidsvlucht wil het volk niet ongerust/ongeduldig worden?

 3. Henk, ik vind deze methode te mooi om niet eens te proberen! Heb nog twee vraagjes:
  1) je stelt dat de nieuwe q niet aangeraakt mag worden. Ik vermoed omdat de bijen haar dan zien als vijand tijdens het inlopen. Is het wel mogelijk om haar te merken (zonder aan te raken)? Ik zou het graag willen proberen, het merkteken is voor mij dan het bewijs dat het inderdaad de ingevoerde q is die ik later terugvind. De oude moer merken kan ook, maar geeft toch een mate van onzekerheid.
  2) Kun je iets zeggen over wanneer er afscheid genomen wordt van de oude q? In principe doe je een stille moerwissel na, dus ik verwacht dat de bijen (en niet de nieuwe q) afscheid van de oude q. Maar gebeurd dit direct? Of na bevruchting van de nieuwe q. (Het maakt natuurlijk niet uit, maar ik vind dit proces interessant)

  Dank voor je tip, ik ga het dit jaar nog proberen!

  1. Auke,
   1. niet aanraken is niet aanraken en ook niet merken. De reukzin van bijen is zeer goed ontwikkeld. Als je al wilt merken doe dat dan met de oude koningin of knip een vleugel van de oude koningin.
   2. Ik heb geen idee wanneer de bijen afscheid nemen van de oude. Meestal blijft de oude tot de nieuwe aan de leg is maar ze overwinteren ook wel eens samen. Ligt ook wel aan het jaargetijde wanneer de stille wissel wordt uitgevoerd. Niet te zeggen dus.
   Groet,
   Henk

 4. Dag Henk.
  Kan men ook een moerdop inhangen, al of niet omwikkeld met aluminiumfolie )opdat de bijen haar niet van de zijkant uit de dop bijten., al of niet in een kooitje (al of niet met Al-folie omwikkeld tegen het bijten aan de voetjes)? Dat scheelt reis- en slaaptijd.
  Ik heb je methode (met rook etc) eens uitgeprobeerd en ik ‘geloof’ dat het werkt, maar zeker weten doe ik helaas niet.
  met groet, freek

  1. Hallo Freek, als je de oude koningin had gemerkt had je geweten of het werkt.
   Ik heb niet het idee dat het werkt met een dop, al dan niet beschermd met folie o.i.d. Ze merken dat er een dop is terwijl ze een koningin hebben die ze zelf nog niet wilden wisselen. Een onbeschermde dop wordt afgebeten en bij een beschermde dop leunen de bijen achterover en wachten tot de koningin uitloopt om haar daarna direct te doden. (Zie ook het boek van Jay Smith “Betere koninginnen”.)
   Het zal echt middels de “verrassingsaanval” moeten gebeuren.

   Groet,
   Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: