Jonge koningin invoeren in bevruchtingskastje


Bij het invoeren van een jonge onbevruchte koningin in een bevruchtingskastje kan er van alles fout gaan waardoor de koningin niet wordt aangenomen maar afgestoken.
Dit zie je niet maar daar kom je pas achter als het bevruchtingskastje terug komt van het bevruchtingsstation en je ziet het volgende:
1. Het kastje is leeg of er zitten bijna geen bijen meer in en ook geen koningin;
2. De koningin ligt dood op de bodem van het kastje;
3. Alle bijen zitten in de voerbak en de koningin is verdwenen;

Als de koningin is verdwenen kan dat door dat ze een ander kastje is binnengevlogen of verongelukt maar als de koningin dood op de bodem ligt heeft dat iets met de acceptatie te maken.
1. Om de acceptatie na invoeren te doen slagen dient het kastje voldoende lang moerloos zijn geweest dat wil zeggen ongeveer 2-2½ uur, het moet lekker brommen.
2. Er moet voldoende ventilatie aanwezig zijn, dat betekent dat er 2 ventilatieroosters aanwezig moeten zijn want als er warme lucht uit moet, moet er ergens anders koele lucht in kunnen.
3. De bijen moeten weten dat er een koningin wordt ingevoerd en geen willekeurige vreemde bij. De jonge koningin scheidt namelijk nagenoeg geen feromoon af.
Dus, het rechtstreeks in laten lopen is een risico.

Een oplossing is het gebruik van een kunstdop.  Een kunstdop maak je van gesmolten kunstraat of schone zegeltjeswas.

Kunstdoppen en vormhoutje

De was wordt au-bain-marie gesmolten en het vormhoutje met een diameter van 9 mm wordt eerst in een rauwe aardappel gedrukt zodat het hout nat wordt door aardappelsap. Hierna doop je het vormhoutje een keer in de was, ongeveer 5 cm. Dan laat je de was stollen en doop je vervolgens nog 3 of 4 keer in de was. Als de was na de laatste keer is gestold kun je de dop van het houtje schuiven.

Het gebruik van de kunstdop is als volgt: Je maakt 2 of 3 kleine gaatjes in het uiteinde (zie onderste foto) en je laat de koningin in de dop lopen. Omdat ze niet achteruit kan lopen loopt ze rechtstreeks door naar het eind. Je vouwt de dop dicht, er voor zorgend de koningin niet te beschadigen, en je hangt de dop in het inloopgaatje van het bevruchtingskastje. De bijen krijgen nu door dat er een koningin in de “dop” zit en gaan haar bevrijden. Na een uur loopt ze rond in het volkje. Nog beter gaat het als de kunstdop in een dopbeschermhuls wordt geplaatst. De bijen kunnen dan alleen de onderzijde bereiken om de koningin te bevrijden.

Uitgelopen kunstdop in beschermhuls
Gaatjes in kunstdop

Een geheel andere manier is om de koningin gelijk met het vullen van het bevruchtingskastje aan het volkje toe te voegen.
Men schudt zoals gewoonlijk de bijen uit de honingkamer in een emmer. Laat alle vliegbijen rustig afvliegen en als de tegen de wand op lopende bijen bij de rand van de emmer zijn stoot men de emmer op de grond zodat ze weer op de bodem liggen. Dat herhaal je nog enkele malen tot er nagenoeg geen bijen meer afvliegen.

Dan besproei je de bijen met wat water of oxaalzuur en draai je de bijen rond door met de emmer een draaiende beweging te maken. Buts de emmer een paar keer op de grond en maak weer die draaiende beweging met de emmer. De bijen vormen nu een kluit en zijn volledig gedesoriënteerd.
Schep met een maatbeker o.i.d. de juiste hoeveelheid bijen in een bevruchtingskastje. Doe de koningin erbij en sluit het kastje. Zet het kastje op een rustige halfdonkere plek en laat het daar minimaal 2 dagen staan.
Als de bijen weer bij hun positieven komen accepteren zij de tussen hen lopende koningin. Het volkje zal nu niet zo hard gaan brommen omdat ze zich niet moerloos voelen.

6 gedachten over “Jonge koningin invoeren in bevruchtingskastje”

  1. gegroet aangaande die was kunstdop, als ervaren imker zal dit geen probleem zijn, doch hoe kan ik weten dat de koningin ver genoeg in de kunstdop is gelopen en ik aldus niet het risico loop ze te beschadigen,?

    1. Dat kun je zien Paul. Enerzijds door in de opening te kijken hoe diep ze is ingelopen en anderzijds als je de dop tegen het licht houdt. Dan zie je haar zitten. Nooit dichtvouwen als je niet weet waar ze zit!

  2. Hallo Henk, Kan je zowel een bevruchte als onbevruchte koningin invoeren met een kunstdop? En kan dit ook in de moeilijke maanden zoals de maand juli?

    1. Het kan maar dan moet je wel het volk erop voorbereiden dat zij verwachten dat er een onbevruchte koningin komt. Dat betekent na het doppen breken op dag 9 verwachten zij een koningin en die geef jij in een kunstdop. Een bevruchte koningin geef ik liever onder een arrestraam zodat ze tijd krijgt om rustig eitjes te gaan leggen. Beide methoden zijn ook in juli/augustus uit te voeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: