Koninginnen bewaren (Queenbank)


Als je koninginnen teelt kan het gebeuren dat je meer koninginnen hebt als dat je kwijt kunt in afleggers of nog niet kunt verzenden. Het kan ook zijn dat je je pas ontvangen teeltkoningin(nen) nog niet in een aflegger kunt plaatsen. Hoe bewaar je dan deze koninginnen?

Deze koninginnen bewaar je in een koninginnenbank of in het Engels: Queenbank.

Een koninginnenbank bestaat uit een zesramer met 3 ramen broed in alle stadia, een raam stuifmeel en een raam honing. Verder een raam met een plastic middenwand en een dwarslatje. In dit raam plaats je de verzendkooitjes met koninginnen en verzorgsters en zet ze vast met b.v. een draad waarmee je kunstraat vastzet.

Drie dagen voor je koninginnen gaat bewaren hang je 3 ramen met broed in alle stadia en de erop zittende bijen in de 6 ramer. Sla er nog een paar ramen bijen bij. Plaats aan de ene buitenzijde een raam met stuifmeel en aan de andere buitenzijde een raam honing. De vliegbijen gaan terug naar hun eigen volk. Controleer na een dag of er voldoende=is veel jonge bijen inzitten. Sla er anders nog wat bijen bij. In het midden blijft er plaats voor een raam over. Op die plaats komt het raam met verzendkooitjes met de koninginnen, suikerdeeg en verzorgsters.
Zorg ervoor dat de koninginnen niet bevrijd kunnen worden.

Zelf heb ik de queenbank gemaakt van een honingraam met aan de boven zijde een stukje multiplex van 30 mm breed en 18 mm dik. Verder 2 draden gespannen waar de kooitjes tegen aan staan en 2 postelastieken er omheen. Zo kun je 18 koninginnen bewaren.
DSCF0947 DSCF0948

Zo kun je koninginnen enkele dagen bewaren maar ook enkele weken door regelmatig broed bij te hangen. Of een opslag van meerdere weken bevorderlijk is voor de koningin betwijfel ik. Maar het kan.

2 gedachten over “Koninginnen bewaren (Queenbank)”

  1. Moeten er begeleidende bijen erbij in het kooitje? Moet het 3 dagen van te voren? Kan je niet met een seperator tussen 2 bk spaarbroed bovenin hangen ruimte ophouden voor raam met koninginnen?

  2. Een stuk of 6 jonge begeleidende bijen erbij doen. Die kunnen de koningin dan ook lichamelijk verzorgen. Die tijd heb je nodig om de andere dag te kunnen controleren of er voldoende jonge bijen in de zesramer zitten. Je kunt ze ook boven een moergoed volk hangen maar boven een rooster, geen separator, tussen jong broed. Wel regelmatig open broed erbij hangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: