Dubbel larven


Op het teeltstation Kelleys Island in de Verenigde Staten worden jaarlijks enkele tienduizenden koninginnen geteeld. Omdat deze koninginnen van hoge kwaliteit moeten zijn probeert men alles wat de kwaliteit kan beïnvloeden uit te sluiten.

Als larven uitdrogen of te lang op voer moeten wachten beïnvloedt dat de kwaliteit van de koningin in wording. Om dit uit te sluiten gebruiken zij bij het overlarven larven van 36 tot 48 uur oud. Deze kunnen iets meer hebben. Vierentwintig uur later worden deze larven die goed in de koninginnengelei liggen verwijderd en worden larfjes van 12 tot 24 uur oud in de koninginnengelei gelegd. Deze hebben nu direct goed voer ter beschikking en kunnen in de pleegvolken worden geplaatst.

Een goede aanbeveling om ook zo te werken en koninginnen van hoge kwaliteit te telen.

Toch is er een rapport van een proef waar droog overlarven, nat overlarven en dubbel overlarven met elkaar wordt vergeleken. De conclusie daar is dat er geen significante verschillen zijn in gewicht van de poppen op dag 10 na overlarven. Wel worden de larven bij nat overlarven beter geaccepteerd. Verbetering van 77 naar 92%. Het rapport kunt u hier lezen.

4 gedachten over “Dubbel larven”

 1. Dit methode heet in Engels “double grafing”. Ik heb het toevallig de afgelopen week raakgeleest in mijn googelen over moerteelt.

  Sommige imkers doen zoals jij het noemde, nl. de tweede omlarf is een jongere larve (d.w.z. om betere moeren te krijgen), maar ander imkers geloven dat er een verschil is in de geur/aard van de gelei van verschillende ouderdomme larven, en gebruiken bij de tweede omlarf een larve van hetzelfde ouderdom als de eerste (d.w.z. alleen om uitdroging te voorkomen).

  Een verwante methode is “priming” (tegen uitdroging), waarbij een druppeltje verdunde gelei in de ontvangende cel word gedaan voordat de larfje erin gelegt word.

  Een voorbeeld van een onderzoek naar “double grafting”:

  Klik om toegang te krijgen tot DelaplaneandHarbo1988doublegrafting.pdf

  1. Bedankt voor de aanvulling Samuel. Niet onbelangrijk dat priming de acceptatie van de larven van 77 naar 92% verhoogd.

  1. Dat is vreemd Arnold omdat ik de pdf in de bibliotheek heb geplaatst. Als ik op de link klik zie ik het pdf gewoon.
   Even goed bedankt voor je oplettendheid.
   Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: