Starter bovenop een volk


Hierbij heb je een seperator nodig met een geperforeerde plaat die dienst doet als schuif én een lege broedkamer.

De seperator met gesloten schuif en daarop een lege broedkamer worden naast een sterk volk neergezet. Men opent het volk en slaat van 6 tot 8 ramen met open broed de bijen in de lege broedkamer. Let op dat de koningin niet meegaat!

De vliegbijen vliegen terug naar het volk en men hangt in de lege broedkamer 2 ramen met stuifmeel, honing en water. Tussen deze 2 ramen laat je ruimte om later het teeltraam in te hangen. Afsluiten met een dekplank die voorzien is van een klep waardoor je het teeltraam in de broedkamer kunt plaatsen.

Bouw de oorspronkelijke kast weer op zorg dat de koningin onder het rooster komt en plaats daar bovenop de seperator met broedkamer en bijen en de dekplank.

Laat het volk twee uur met rust. De jonge bijen voelen zich goed moerloos en de starter staat te pruttelen. Plaats nu het teeltraam met larven tussen de twee eerder geplaatste ramen met voer en water. Laat de kast nu 24 uur met rust.

Na 24 uur trekt men de geperforeerde plaat uit de seperator en wacht men nog een uur. In dat uur trekken de zich moerloos voelende bijen weer naar de broedkamer beneden waar zich de koningin bevindt en kalmeren.

Na een uur kun je rustig de dekplank afnemen en het teeltraam met aangeblazen doppen uitnemen. De aangeblazen doppen kunnen nu naar de pleegvolken.

Met deze methode kan men zeker 40 tot 100 larven aan laten blazen.

Voor een uitgebreide beschrijving met foto’s van deze methode klikt u hier.

2 gedachten over “Starter bovenop een volk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: