Iedereen weet dat koninginnen telen heel erg goed gaat in een hopeloos moerloos volk. Toch kunnen er complicaties optreden zoals wij laatst merkten.
We hadden de aangeblazen doppen in het moerloze volk geplaatst en gingen er van uit dat de doppen wel tot dag 10 in het volk konden blijven.
Op dag 10 bleek echter dat alle doppen waren afgebeten. Bij nader onderzoek bleek dat er een jonge koningin zich had vervlogen en in het moerloze volk terecht kwam waar zij door de bijen direct aangenomen werd.
Dus: Bij telen in een hopeloos moerloos volk altijd een moerrooster tussen bodem en onderste broedkamer plaatsen!!
Als je besluit aan het eind van de teeltsessie een jonge onbevruchte koningin uit te laten lopen in dat volk, vergeet dan niet het rooster weg te halen anders kan ze niet op bruidsvlucht gaan.
Hoi Henk goede tip, maar vergeet niet het rooster weg te halen zodra de moer is uitgelopen, anders zit je straks met een onbevruchte moer. Maar dat zal voor de profs duidelijk zijn, groeten Ger
Ja Ger, dat had ik er natuurlijk bij moeten schrijven. Zeker voor de beginners. Dank.
Ik heb het erbij gezet.
beter is het om het moerrooster voor het vlieggat te plaatsen.
het rooster blijft beter in het zicht en je loopt geen kans dat er in de onderbak doppen worden aangezet of (zoals gezegd) er een vreemde moer komt binnenvliegen.
groeten Bert-Jan
Hallo Bart-Jan,
je weet toch dat je een rooster hebt gelegd. Lijkt me overbodig om het in het zicht te houden. In een hopeloos moerloos volk worden echt geen doppen aangezet.