Muller varroaval


De Nederlandse imker Albert Muller heeft een methode ontwikkeld om in een Einraumbeute, zonder gebruik van chemIMG_20160701_091750icaliën, 94% van de varroamijten te vangen.

De Muller varroaval bestaat uit een bord dat 2 broedruimtes van elkaar kan scheiden. In dat bord zit een flink gat. Aan één zijde is het gat afgesloten met gaas met gaatjes van 2 mm en aan de andere zijde gaas met gaatjes van 0,2 mm. Bij de Einraumbeute wordt al het gesloten broed met de opzittende bijen bij elkaar gehangen. Dan het bord met het grove gaas aan de zijde van het gesloten broed. En aan de zijde van het fijne gaas alle open broed met de koningin. Het open broed is geplaatst bij de normale vliegopening. Het vlieggat aan de andere zijde van de kast wordt geopend. De vliegbijen op het gesloten broed zullen afvliegen naar de koningin op het open broed. Naarmate de tijd verstrijkt loopt al het gesloten broed uit en zullen de mijten op zoek gaan naar open broed. Dit open broed bevindt zich echter aan de andere zijde van het gaas. De mijt zal door het grove gaas gaan maar kan niet door het fijne gaas en zit opgesloten in de val. Om de mijten die bij de start in het gedeelte met open broed zaten ook te verwijderen plaats je de ramen open broed die inmiddels ook zijn gesloten naar de andere zijde van de val. Ook zij willen na uitlopen migreren naar het open broed en lopen ook in de val. De val hangt bij de Einraumbeute verticaal.

Bij een normale kast kunnen we de val ook toepassen. Ook deze sluit 2 broedkamers af. In de onderste broedkamer plaats je alle open broed met koningin. Daarop plaats je de Mullerval met vlieggat en daarboven alle gesloten broed met alle bijen. De vliegbijen vliegen af naar het onderste deel en boven begint het broed uit te lopen. Ook hier gaan de mijten op zoek naar open broed en belanden in de val. De bovenste kast kan na 10 dagen uitstekend worden gebruikt om een nieuwe koningin te  geven maar ook om dienst te doen als starter. Dit deel zit namelijk stampvol met jonge bijen die moerloos zijn. Een voorwaarde om één of meerdere koninginnen te telen.

Voordat je met de teelt begint moet je niet verzuimen de varroamijten uit de val te verwijderen.

Via deze link kun je een pdf openen met foto’s van de val en een beschrijving van de methode.

En hier een ander website over de Muller val.

%d bloggers liken dit: