Over mij


Ik ben Henk Rostohar en imker ongeveer dertig jaar. Begonnen met één volk maar dat werden er al snel een paar meer. In het begin waren het stekerige bijen.

Ze zwermden elk voorjaar en ook nog wel voor een tweede keer in de zomer.
“Ruimte geven” maakte niets uit. Ruimte of geen ruimte, zwermen deden ze toch wel.

Na een aantal jaren kwam ik in aanraking met de Buckfastbij. Niet die wel eens aangeboden worden in advertenties als zijnde Buckfast. Die hebben alleen de kleur van de Buckfastbij maar verder gedragen ze zich als de bastaard bij.

Ik kwam in aanraking met de Buckfastbij via een koninginnenteler. Wat ik daar zag had ik nog nooit gezien. Bijenkasten openen zonder rook en beschermende kleding. Bijen die dan rustig op de raat bleven zitten. Een koningin die gewoon doorgaat met eitjes leggen terwijl je er naar staat te kijken. Niet steken, niet zwermen.
Ik was verkocht. Deze bijen wilde ik ook en ik heb ze nu al jaren. Ik ben mij toe gaan leggen op de koninginnenteelt en was medeoprichter en lid van Buckfast Teeltgroep Flevo. Mijn telercode is HeR en de pedigrees (stambomen) van de door mij geteelde koninginnen vindt u hier.

Omdat ik vind dat kennis en ervaring gedeeld dienen te worden heb ik deze website opgezet. Er staan niet alleen artikelen op over de Buckfastbij maar ook handige dingen waar elke imker wat aan heeft.

Het invoeren van koninginnen is iets wat heel vaak fout gaat omdat men niet precies weet hoe je dat het beste kunt doen. Het gaat mij aan het hart dat daarbij veel jonge koninginnen sneuvelen die eigenlijk beter verdienden.
Op deze website wordt deze, vaak noodzakelijke, handeling duidelijk beschreven. Daarnaast heb ik een paar boeken geschreven waaruit je kunt leren hoe je teleurstellingen bij het bijenhouden kunt voorkomen.

Doe er uw voordeel mee.

Verder kunt u altijd reageren of vragen stellen.
Hebt u wat met koninginnen telen wordt dan lid van mijn facebook groep “Koninginnen telen”
Daarnaast hoop ik ook u enthousiast te maken voor de Buckfastbij.


Hieronder een filmpje van mijn zeer zachtaardige Buckfastbijen.

23 gedachten over “Over mij”

 1. Goedemiddag, kan ik in contact met u komen? Dit betreft het export van de Buckfast naar Curacao.

  cedricsprockel(at)hotmail.com
  0651699622

 2. Dag Henk, ik heb al jaren bijen, maar als ik jou website doorlees, besef ik dat is nog helemaal niets weet, bedankt voor het delen van je kennis.
  Mvrgr
  Klaas

 3. Hallo Henk, Ik wil graag de website De hoven bekijken maar krijg steeds de website webring. Ik kan er niet bij komen.
  Ook bedankt voor je bijdrage van de imker weetjes. We leren er weer een heleboel van.
  vr gr Erik

  1. De heide staat er goed bij hoewel het beter kon. Ik verwacht wel dat er dracht komt met dit weertype. Er is wel veel opslag van dennenboompjes maar dat moeten we op de Natuurwerkdag in november maar verwijderen.

 4. Hallo Henk,
  Ik heb dit jaar een een raszuivere moer Buckfast aangeschaft. Hoe zit het eigenlijk met registreren? moet je hem nog registreren onder de naam van de koninginnenteler en de vervolg teelt op je eigen Naam? Volgens mij staat dat niet in je boek koninginnenteelt onder pedigree.
  Boek leest makkelijk weg bedankt

  1. Hallo Erik,
   als de teler de zusters van jouw koningin zelf aanhoudt en registreert is het verstandig dezelfde naam aan te houden in verband met terugzoeken in de pedigrees. Even overleggen met de teler welke naam hij hanteert. Als hij niet registreert geef je zelf een naam met jouw initialen. Bij de volgende generaties geef je ook zelf namen.

 5. Ik viel zowat van mijn stoel,………zoals je het verwoord.Toch hoor ik het voor de tweede keer. De geafrikaniseerde koninginnen vliegen tijden de bruisvlucht, twee tot drie keer hoger dan de Cernica,s en Buckvast .Vandaar dat er geen toekomst was voor deze bijen.

  1. Geafrikaniseerde bijen heb je toch alleen in de Amerika’s? Maar om nu te stellen dat er t.g.v. verschil in paringsvlieghoogte van de diverse rassen er zonder bevruchtingsstations in NL en DE altijd raszuivere paringen plaats vinden, vind ik wel erg ver gaan en mijn eigen ervaring is anders. Vandaar dat ik het zo verwoord.

 6. Hallo,

  wat een zeer mooi en duidelijk verhaal over dit fascinerende soort bijen.
  Als ik nu zelf ook met deze soort aan de slag wil gaan, waar kan ik dan een konigingen volkje krijgen ?

 7. hola Henk, estas residiendo ahora por alicante? podría ponerme en contacto contigo para hablar en persona? estoy interesado en hablar unos temas sobre la buckfast, y veo que conoces el tema bastante bien.
  yo resido en alicante, enviame un correo.

  un saludo y felicidades por el blog

  1. Hola Quique,
   Gracias por sus elogios para el blog.
   Lo siento pero volvimos a Holanda en octubre de 2016.
   Se un Buckfast apicoltor Holandés en Altea.
   Te envio un correo con datos.
   Saludos,
   Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: