Starter 2015


Na het maken van een starter à la Br. Adam bedacht ik dat het bij zo’n starter wel heel lang duurt voor je hem kunt gebruiken. Na samenstelling moet je na 9 dagen doppen breken en je mag er niet één vergeten waarna hij in gebruik kan worden genomen. Kan dat sneller?

Het antwoord is ‘ja’ en het werkt als volgt:
1. Plaats een bodem met gesloten varroalade met daarop een koninginnenrooster en een broedkamer.
2. Plaats in de broedkamer 2 ramen voer en stuifmeel, een uitgebouwd raam met wat water en een raam uit je teeltvolk met ééndagslarven zoals op onderstaand plaatje. Hang de ramen centraal in de broedkamer. De overige ruimte blijft leeg! Hierdoor concentreren de bijen zich rond de erin hangende ramen en larven.

starter1Nu selecteer je een groot volk. Liefst op 2 broedkamers en veel bijen. Zoek de koningin en zet haar even apart in een drie- of zesramer.

Sla nu alle ramen van dit volk af in je starter. De vliegbijen vliegen terug. Laat het vlieggat van de starter open. Sluit de starter en zet de koningin terug in haar eigen volk.
Is er geen dracht en zie je geen nectar tijdens het afslaan van de bijen dan benevel je de bijen in de starter met suikerwater 1:1 met behulp van een plantenspuit.

Na een uur of twee zullen de bijen in de starter zich moerloos voelen en beginnen de larven in het raam met ééndagslarven te voeden om koninginnen te gaan kweken. De larven komen dik in de voedersap te liggen.

Als de starter in totaal vier uur heeft gestaan haal je het raam met ééndagslarven eruit en ga je overlarven. Kies de larven met de meeste voedersap. Deze zijn kennelijk door de bijen geselecteerd om koningin te worden.
starter2Plaats het teeltraam met larven op dezelfde plaats als waar het raam met ééndagslarven hing.
Besproei nog even met suikerwater 1:1 als er geen dracht is. Zet een voerbak op de starter met suikerwater 1:1 en blijf voeren tot de doppen gesloten zijn.
Het raam met ééndagslarven gaat weer naar het volk waar het uit kwam. Na een dag zul je zien dat zo goed als alle larven zijn aangenomen.
Het aantal bijen in de starter is nog maar een derde van het aantal waar je mee begon maar meer dan ruim voldoende in aantal om de larven te verzorgen tot de doppen gesloten zijn.
Het afvliegen is de reden waarom je een sterk volk moet kiezen waarvan je de bijen gebruikt voor de starter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: