Mijten tellen m.b.v. de poedersuikermethode


Je leest nog al eens dat je de mijten die gevallen zijn op de onderlade moet tellen om een oordeel te kunnen vellen over het totaal aantal mijten in een volk. Boven een bepaalde waarde van het aantal gevallen mijten per dag zou men kunnen overwegen een bestrijding uit te voeren.
Ik vind het nogal dubieus om op deze manier te bepalen hoeveel mijten er in een volk zitten. Want hoe doe je dat dan bij een volk dat geen schuiflade heeft b.v. de TBH of een zesramer of gewoon een 10 ramer met dichte bodem? En hoe bepaal je hoeveel mijten er door oorwurmen en ander ongedierte zijn weggehaald?
Dat er mijten in een volk zitten weten we allemaal maar wanneer is het dan schadelijk? Op diverse fora wordt deze vraag vaak gesteld maar eigenlijk weet bijna niemand een juist antwoord.
Bij het Bieneninstitut Kirchhain gebruiken ze daarvoor de poedersuikermethode.
Zij nemen 50 gram bijen (= ca. 120 cc) van goed bezet maar onbebroed kantraam en schudden deze in een emmertje van een liter van b.v. ijs of yoghurt. De bodem van dit emmertje is vervangen door een stukje gaas en door dit gaas schudt men 5 eetlepels poedersuiker op de bijen.
Door nu de bijen en de suiker te schudden laten de mijten op de bijen los en als de suiker in een zeef wordt geschud blijven de mijten achter. In het filmpje hieronder kan men zien hoe dit gaat.

Het aantal mijten deelt men door 5 dan heeft men het aantal mijten per 10 gram bijen. Dit getal vult men in op een grafiek waarop op de horizontale as de datum en op de verticale as het aantal mijten per 10 gram bijen.
Doet men deze proef na enige tijd nog een keer en vul je het weer in op de grafiek dan kun je deze 2 punten met elkaar verbinden en de lijn doortrekken zodat je ongeveer kunt bepalen wanneer het aantal mijten in het volk gevaarlijk begint te worden en een behandeling nodig is. Zie voorbeeld hieronder.

339_-_Befallskontrollbogen_Bienenproben_2014-02-20-1Uiteraard kunt u deze grafieken, voor elk volk één, downloaden. Klik op de grafiek hieronder en druk af of download hier.

339_-_Befallskontrollbogen_Bienenproben_2014-02-20-3U kunt het in deze pdf nog eens nalezen.

 

2 gedachten over “Mijten tellen m.b.v. de poedersuikermethode”

 1. Goede avond Henk,
  Op de Blog van de NBV wordt aangeraden om de mijten te tellen met de spoelmethode. Dat wil zeggen de bijen eerst invriezen en dan de bijen in een potje lauw water te schudden zodat de mijten los komen, en geteld kunnen worden.
  Ik zou denken dat de poedermethode toch beter is omdat de bijen dan in leven blijven.
  Maar de mijten zouden met de poedersuikermethode niet goed los komen.
  Wat denk jij hiervan?
  Groet Ko

  1. Ik zou niet weten welke methode beter is. Het gaat er om dat je alle mijten krijgt die in het monster zitten. Na jarenlang bemonsteren van de lade ben ik er mee opgehouden. Er zitten toch wel mijten in. Daarom behandel ik veel met beevital en na de zomerdracht en in september met mierenzuur. In de winter met oxaalzuur. In de zomer de broedloze afleggers met oxaalzuur. Het gaat mij er niet om alle mijten te verwijderen maar om ze onder een bepaalde schadelijke grens te houden.
   Groet,
   Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: