Varroa Tolerante Bij (VTB)


Varroamijten zorgen voor allerlei ongewenste effecten in bijenvolken. Ze parasiteren op bijen- en darrenlarven waardoor deze geïnfecteerd kunnen worden door allerhande virussen. De geïnfecteerde bijen leven korter, zijn misvormd en ziek. Varroamijten worden in verband gebracht als oorzaak van het, binnen een week,  volledig verdwijnen van hele bijenvolken. Duizenden volken zijn zomaar “verdwenen”. Om de mijtenpopulatie in een volk onder een bepaalde grens te houden moeten imkers hun volken behandelen met chemische middelen, zoals mierenzuur en oxaalzuur.
Het behandelen is zowel voor het volk als voor de imker niet prettig en er dienen diverse veiligheidsmaatregelen in acht genomen te worden.

Het zou mooi zijn als de bijen zelf de mijtenpopulatie in het volk beneden een bepaalde waarde kunnen houden en daarmee schade aan het volk wordt voorkomen. Bovendien is dan bestrijding van de varroamijt niet meer nodig.

Op op 14 januari 2012 heeft Buckfast Belangen Verenigd (BBV) een commissie benoemd met als opdracht een route en plan te ontwikkelen waarmee een bijdrage kan worden geleverd aan een volgende generatie Buckfast – een Varroa Tolerante Buckfast Bij – de “Buckfast 2.0”. Uiteindelijk is hieruit “Arista Bee Research” ontstaan maar deze is onafhankelijk van Buckfast Belangen Verenigd (BBV).

Er zijn al diverse initiatieven in binnen- en buitenland om tot een varroatolerante bij te komen, o.a. Carnica AGT programma, Buckfast-Primorky, Buckfast-Brandenburg, Elgon bijen, Lunden bijenstanden, Zwarte Bij Texel, Zwarte Bij Frankrijk, Gotland, Tiengemeten, John Kefuss selectie, waterwerken Duin project, Las Palmas project, Stichting de Duurzame Bij en meer. (zie hieronder)

Nederland:

Arista Bee Research: Stichting voor de teelt van Varroa resistente honingbijen. Lees hier over de voortgang in 2017.

Carnica: AGT Hieraan doen 150 telers aan mee,  2000 koninginnen/jaar

Stichting “De duurzame bij” Eerst vooral gericht op Primorski-bijen, nu op alle bijen.

België:
Beebreed/BLUP (betreft Carnica, Ligustica, Siciliana, Mellifera) 600 volken, 26 standen

Verenigde Staten:
USDA: RHB (Russian Honey Bee) Primorski. Veel varroatolerantie aanwezig. Werkt samen met Arista Bee Research. Honingopbrengst en zachtaardigheid van de pure lijnen is goed. Hybriden, o.a. getest in Europa, hebben lagere honingopbrengsten en zijn minder zachtaardig.

VSH: (Varroa Sensitive Hygiene, US origen) De pure lijnen kunnen broedproblemen krijgen maar daar wordt aan gewerkt. De hybriden hebben geen broedproblemen maar zijn minder varroa-tolerant. De andere eigenschappen zijn variabel.

Minesota Hygienic. Minder goed dan VSH.

Het werk van Ed en Dee Lusby in Arizona (nederlandse website)

Zijn er al Varroa Tolerante Bijen beschikbaar?
Ja, maar deze zullen nog verder moeten worden ontwikkeld om deze eigenschap vast te leggen.
De volgende telers claimen koninginnen te verkopen met Varroa-tolerantie:

Le Rucher d’Oc in Toulouse, Fr.  Hebben al meer dan 13 jaar niet behandeld tegen mijten.
Paul Jungels, Lu.
Buckfastlab, Be.
Stichting “De duurzame bij” NL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: