Hoeveel suiker bij inwinteren?


Dat is een vraag die elk jaar weer wordt gesteld. Op diverse fora op het internet lees je dan ook de meest uiteenlopende antwoorden op deze vraag. Er zijn imkers die inwinteren op honing en er zijn imkers die een volk wel 20 kg suiker geven.

Over het algemeen wordt er veel te veel wintervoorraad gegeven. Zoveel zelfs dat alle raten bijna vol zitten met suikervoorraad en de bijen moeilijk een tros kunnen vormen. Dat is natuurlijk wel weer goed voor de suikerindustrie.

Zelf kijk ik aan het eind van het seizoen hoeveel honing er nog in het broednest zit. De broedkamer bestaat in die periode bij mij uit 1 broedkamer plus 1 honingkamer. In de honingkamerramen zit meestal nog wel wat honing en de kantramen zijn geheel gevuld. In de grote broedkamer zijn meestal de buitenste ramen gevuld met honing.

Dan ga ik voeren met een oplossing van 8 kg suiker en 5 liter water, dat is een jerrycan met een inhoud van 10 liter. Eerst langzaam, één liter per 2 à 3 dagen zodat de cellen waar jonge bijen uitlopen kunnen worden gevuld. Dat doe ik zo’n 3 keer. Daarna krijgen ze 2 liter per keer ook weer met een tussenpoos van 2 à 3 dagen en maak ik de kan leeg.
Bij controle zijn de middelste ramen van de honingkamer bijna geheel gevuld en de broedkamer alleen de buitenste ramen. 2 à 3 aan elke kant. Dat is genoeg.

Elk volk heeft nu zo’n 8 kg pure suiker gehad (= 1 jerrycan) en moet het er mee doen. Eind oktober controleer ik nog even het gewicht van de kast en de volken die wat langer doorbroedden hebben een iets lager gewicht en krijgen nog één of twee keer 2 liter oplossing.

Een volk moet in totaal ongeveer 15 kg voer hebben om de winter door te komen. Dus 20 of 25 kg voeren heeft geen enkele zin want dan kun je in het voorjaar 5 tot 10 kg voer per volk er weer uithalen om het broednest ruimte te geven.

In de meer dan 20 jaar heb ik per volk nog nooit meer dan 10 kg droog suikergewicht gegeven en altijd waren de volken in het voorjaar nog in leven en moest ik nog ramen met voer verwijderen om de bijen ruimte te geven. Zowel met inlandse als met Buckfastbijen.

De honingkamer blijft bij mij gewoon op de broedkamer staan en behoort bij de broedruimte. Het is niet nodig de honingkamer onder de broedkamer te zetten in de zg. “winterstand”. Wat men al niet verzonnen heeft in de loop der jaren.
Een honingkamer zet je alleen onderop als je deze leeg wilt laten maken door de bijen. Dan kunnen de lege ramen in het voorjaar zo de smelter in.

Geloof ook niet dat volken heel erg groot uitwinteren. Men praat zelfs over 20 ramen. Als je 5 tot 7 straatjes bijen hebt mag je blij zijn, daarna ontwikkelen ze zich snel. Ook dit geldt voor alle rassen.

7 gedachten over “Hoeveel suiker bij inwinteren?”

 1. Helemaal mee eens, in 2015 20 kg totaal gegeven per kast.
  – rekening houdend met 5 kg startvoer 2015 bij inwinteren.
  – 8 kasten heb ik 15 kg pure suiker gegeven = 8*15 = 120 kg
  – totaal van kasten = 8*20 = 160kg
  na de winter
  – Overschot van suiker weg genomen 30 ramen*2kg = 60 kg (enkele zwaardere en ook lichtere ramen) (6kg à max. 8 kg laten zitten, het weer is niet te voorspellen)
  – dus eigenlijk 120 – 60 = 60 kg te veel gegeven (heel afhankelijk van kas tot kas !!!! , enkele dagen honing te kort en ze liggen dood)
  – 60kg/8kasten te geven = 7.5 kg geven met natuurlijk 5 kg startvoer en de controle zoals beschreven in zijn stukje van Henk,
  Als voorzichtige imker natuurlijk wat extra geven, 10 kg pure suiker geef ik ze volgend jaar wel rekening houdend dat ze nog 5kg zitten hebben.

  eigen ruwe berekening van 7.5 kg ligt heel dicht bij zijn 8 kg van Henk.

  beginnend imker van 2012

  1. Dat kunnen ze wel. Maar inwinteren doe je in het begin langzaam. 2 keer in de week 1 liter gedurende 3 weken. Dan verzuipen ze het broednest niet en wordt een mooie koepel suiker rondom het broednest opgebouwd. Daarna kun je 2 liter per keer geven.
   Groet,
   Henk

 2. Mijn buurman die imker is verbruikt wel 640 kilo suiker( zeshonderd veertig) volgens mij is dit niet normaal hoeveel kasten moet je dan wel niet hebben

  1. Nou Hoogland, als dit voor het hele jaar is dan zou het gaan om ca. 45 kasten incl. jonge volken. Is het alleen voor inwintering dan gaat het om ca 60 volken.
   Groet,
   Henk

 3. Beste henk,
  zit er ook nog verschil in hoeveel suiker je ze geeft bij 1 broedkamer spaarkas formaat of 2 baken? of is 8 kg suiker voldoende als de zij ramen al gevuld zijn?
  gr, robbert

  1. Robbert, 8 kg is voldoende. Wel eind oktober controleren of er nog genoeg in zit en eventueel nog een paar liter bijvoeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: