Waarom koninginnenteelt?


Waarom zou je aan koninginnenteelt gaan doen als de bijen alles zelf wel kunnen regelen? Inderdaad is dat een punt want zonder ingrijpen van de mens heeft de honingbij miljoenen jaren in het wild kunnen overleven. De mens hield zich in die oertijden alleen bezig met honing jagen zoals dat nog steeds in bijvoorbeeld Nepal gebeurt. Later is men de honingbij gaan houden in allerlei behuizingen en ook dat ging goed. Maar het houden van bijen in een bewoonde omgeving kan lastig zijn omdat bijen steken en zelfs kunnen aanvallen als ze zich bedreigd voelen. In de natuur geldt ‘the survival of de fittest’ en dit geldt ook voor koninginnen. Dus de sterkste, gemeenste en meest doortrapte koningin wint het van haar zusters en zal het volk doen voortbestaan. Het maakt bijen helemaal niets uit dat ze vlot steken, zwermen als er maar even gelegenheid voor is en er slechts een handjevol honing wordt gehaald. Dat de koningin goede of slechte eigenschappen doorgeeft aan latere generaties maakt de bijen ook niets uit. Het enige wat telt is de overlevingsdrang. Dit is hoe de honingbij er tegenaan kijkt.

De imker, degene die bijen houdt, kan daar anders naar kijken en vindt het vervelend dat zijn volken zwermen, terwijl ze nog helemaal niet zo groot zijn, juist op het moment dat de natuur druipt van de nectar. Het is ook vervelend als de bijen zo temperamentvol zijn dat je bij 30 graden Celsius geheel ingepakt en met rook naar de bijen moet. Voordeel is wel dat de bijen je helpen de dekplank van de kast te tillen zodat ze naar buiten kunnen bruisen. Na de inspectie van de volken kan geen mens zich ook maar binnen een straal van 50 meter van de bijenkasten begeven zonder aangevallen te worden.

Er zijn echter bijenrassen die veel handzamer zijn. Die rustig blijven als de kast wordt geopend, netjes op de raat blijven zitten, bijna nooit zwermen en veel meer honing halen. Het lijkt alsof de bijen bepalen welke koningin zij wensen maar dat is niet waar.
U, de imker, bepaalt welke koningin in het volk zit en welke goede eigenschappen zij doorgeeft aan volgende generaties.
In het begin zult u deze koninginnen moeten kopen of krijgen van een bevriende imker maar om de volken zo mooi te houden zult u koninginnen moeten telen van uw beste volken. De bevruchting kan op eigen stand gebeuren waarna u uit de volkjes met slechte eigenschappen, bijvoorbeeld stekerigheid, de koningin vervangt. U kunt ook uw geteelde koninginnen naar een bevruchtingsstation brengen zodat de koninginnen paren met darren uit geselecteerde darrenvolken en u zuivere volken houdt.
Onder begeleiding van iemand die al wat langer aan koninginnenteelt doet duurt het ongeveer 2 seizoenen en dan kunt u geheel zelfstandig een mooi bijenbestand opbouwen.
Bovendien krijgt u een beter inzicht in wat er nu eigenlijk in een bijenkast gebeurt.

Dus daarom koninginnenteelt!

Heb je nog vragen? Of is iets onduidelijk? Laat het even weten in de reacties hieronder!

3 gedachten over “Waarom koninginnenteelt?”

 1. Hallo Henk,

  sja, ik ben niet echt een super ervaren imker, maar zo langzaam aan ben ik toch op het punt aanbeland dat ik niet meer totaal in paniek raak als ik dingen niet weet en eventuele problemen met de bijen nu rustig ga bekijken en oplossen. Dus had ik bedacht om eens een klein kijkje te nemen bij het hoofdstuk koninginnen teelt. Een klein kijkje, want ik ben iemand die moeite heeft met zaken te onthouden en allerlei notities maakt, anders gaat de materie er niet goed in. En soms moet ik dan een manier van aanpak 5 keer lezen of horen, en dan valt het kwartje pas….

  Hoe dan ook, ik heb wat vragen over het zelf telen van koninginnen:

  1) heeft het überhaupt zin om koninginnen te gaan telen als je maar weinig (zeg minder dan 5) volkjes hebt?
  2) stel dat je 5 volkjes hebt en je teelt 10 koninginnen…waar moet je die laten? Verkopen? Nieuwe volkjes maken? Wat als je maar een bepaald aantal volkjes wil hebben?

  Mvrgr
  Paul Smeets

  1. Hallo Paul, met minder dan 5 volken zou ik overwegen onbevruchte moeren te kopen bv bij Henny in Apeldoorn. Blijft dan alleen het laten bevruchten over om zelf te doen. Als je ze zelf zou telen kun je het surplus natuurlijk altijd verkopen of aan mede imkers geven.
   Vriendelijke groet,
   Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: