De tussenaflegger


Op een keer inspecteer je de volken en wat je al verwachtte zie je nu….belegde doppen.

Dit betekent dat je iets moet gaan doen om een zwerm te voorkomen. Er staan je meerdere manieren ter beschikking zoals het maken van een veger of een vlieger.
Het nadeel hiervan is dat je een volk splitst in twee kleinere volken en dat de honingopbrengst kleiner wordt of dat er helemaal geen honingopbrengst meer is.
Het is natuurlijk zonde om in een periode dat de hele natuur druipt van de nectar een volk te splitsen. Het liefst zouden we één volk houden zodat de honingoogst gewoon door kan gaan. Een methode waarmee je dit kunt bereiken is het maken van een tussenaflegger.

Het is niet echt een aflegger maar onderdrukt de zwermneiging en het volk blijft één geheel.

In onderstaande afbeelding is A de kast zoals hij op de stand staat en waarin je belegde doppen hebt gevonden.
Je hebt nu een broedkamer en een gaasseperator met vliegopening nodig.
tussenaflegger
Uit de bestaande broedkamer haal je het raam met de koningin en plaatst dit met de erop zittende bijen in de nieuwe broedkamer. Verder vul je aan met ramen gesloten broed plus de erop zittende bijen en wat voer.
In de bestaande broedkamer laat je verder alle ramen met open broed en erop zittende bijen. Beide broedkamers vul je aan met kunstraat en uitgebouwde raat.
De gaasseperator plaats je op de honingkamer en daarop zet je de nieuwe broedkamer met de koningin zoals in afbeelding B.

Alle vliegbijen uit de bovenste broedkamer zullen afvliegen naar de onderste broedkamer waardoor er boven alleen jonge bijen met de koningin overblijven. De eventuele doppen worden door de bijen verwijderd. De koningin gaat rustig door met eitjes leggen en het volkje wordt via het gaas warm gehouden door de warmte van het volk.

In de onderste broedkamer is nog weinig open broed maar toch zullen de bijen trachten moerdoppen aan te zetten omdat zij zich moerloos voelen. Er is weinig broed te verzorgen en alle vliegbijen en huisbijen zullen zich gaan bezig houden met de honingoogst. Na 7 dagen breek je alle doppen in deze kamer.

Drie weken na het maken van de tussenaflegger zet je de bovenste broedkamer op de onderste broedkamer. Dit kan zonder krant omdat de volken dezelfde geur hebben. Dan het moerrooster erop en de honingkamer. Nu is alles weer normaal en de zwermdrift geweken.

7 gedachten over “De tussenaflegger”

 1. ik heb een vraag ivm tussenaflegger: (dit heeft voor mij meerdere voordelen)….
  gaat de bijen in de onderste broedkamer, moerdoppen aanmaken igv open broed, als je dit open broed niet zou gezien hebben ?
  Ze hebben toch de geur in de kast vd koningin die in de bovenste broedkamer zit ?
  Bedoelt u met gaasseparator een koninginnerooster ? is dit hetzelfde ?
  bedankt op voorhand voor reaktie

  1. Ronnie,
   Nog even een keer goed doorlezen.
   In onderste broedkamer breek je de doppen na 7 dagen!
   Een gaasseparator is geen moerrooster maar een rand voorzien van varroagaas o.i.d.
   De gaasseparator moet wel een rand met vlieggat hebben zodat de vliegbijen afvliegen.
   Groet,
   Henk

 2. Ik heb een vraag over ‘het moerloze’ volk onder de separator. Ze gaan doppen aanmaken omdat ze zich moerloos voelen. Ik heb begrepen dat een moerloos volk geen honing haalt. Hoe.moet ik dit zien in deze constructie?

  1. Hallo Clarita, het is natuurlijk niet echt een moerloos volk. Het moerloze deel onder zit stampvol met jonge bijen en uitlopend broed. Er is geen broed meer te verzorgen en dan moeten ze toch iets doen en dat is honing halen. Staat ook in de tekst: “Er is weinig broed te verzorgen en alle vliegbijen en huisbijen zullen zich gaan bezig houden met de honing oogst”. Zo werkt het ook met een veger/vlieger.

 3. Henk, hoe ziet de werkwijze eruit als ik al een tweede BK geplaatst heb? Kan de procedure zoals je die beschrijft gevolgd worden met de bestaande bovenste BK?

  1. Je kunt de 2de broedkamer met koningin en broed boven het gaasrooster plaatsen. Bedoeling is dat de vliegbijen naar de onderbak afvliegen.
   Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: