Heidehoning persen


Heidehoning is nogal moeilijk te slingeren. Dat komt omdat heidehoning thixotropisch is. Thixotropie of pseudoplasticiteit is de eigenschap van een niet-newtonse vloeistof, waarbij de viscositeit bij een constante schuifspanning door de tijd afneemt. Na het opheffen van de schuifspanning keert de beginviscositeit weer terug. Het opheffen van die schuifspanning gebeurt door schudden of roeren waarna de honing weer vloeibaar is. Imkers gebruiken daarvoor een kolbtoestel.

Je kunt heidehhandpersoning ook uit de raat persen met een honingpers. Honingpersen zijn er in vele maten en soorten.

Zo is er een kleine handpers zoals onze vereniging die een tijdje geleden heeft gekregen van een oud-lid. Een eikenhouten pers met zwaar beslag en een schroefspindel.

Dan is er ook de moderne roestvast stalen honingpers. Flink formaat. In de perskorf gaat wel een volle honingkamer aan raten.


Hieronder zie je een filmpje waar Bertus Jochems uit Zutphen de heideraathoning perst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s