Knippen van de koningin


img_0192Er zijn imkers, waaronder ikzelf, die een stukje van een vleugel van de koningin afknippen. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat er ongemerkt een zwerm vertrekt. Omdat de koningin met een geknipte vleugel niet kan vliegen valt zij bij het verlaten van de kast op de grond. De zwermende bijen missen haar en keren dan massaal terug naar de kast. Je bent nu in elk geval niet de bijen kwijt maar het betekent niet dat je daarmee het zwermen in de hand hebt want er zijn wel doppen in de kast aanwezig. Zodra één van de doppen uitloopt vertrekt de nieuwe onbevruchte koningin alsnog als nazwerm. Het is dus zaak dat als een zwerm is terug geslagen op de kast alsnog de meeste doppen te breken om een nazwerm te voorkomen.
Sommigen knippen in de even jaren de linkervleugel en in de oneven jaren de rechtervleugel of visa versa. Dit om de leeftijd van de koningin te kunnen bepalen.
Knippen kan ook een voordeel hebben bij een stille moerwissel. Zo had ik eens een koningin waar het merkje door de bijen was weggepoetst en daarnaast liep er nog een leggende koningin in de kast. Aan de geknipte vleugel herkende ik de oude koningin.
Als je bij het merken van de koningin deze niet in de handen wilt/kunt/durft nemen maakt men gebruik van een merksetje. Dit bestaat uit een transparant kunststof buisje, aan één zijde afgesloten met een netje. Vanaf de andere zijde duwt men, na het inbrengen van de koningin, een houten stempel gevoerd met een laagje schuimrubber naar binnen en positioneert zo het borststuk van de koningin precies voor een gaatje in een netje. Nu kan men een stipje met een merkstift op het borststuk aanbrengen of een opalith plaatje er op plakken. Het knippen van de vleugel gaat al bijna helemaal niet.  De meegekomen werksters kunnen er niet uit en zitten in de weg.
In de handel zijn merksetjes verkrijgbaar met een gleuf waar de werksters wel maar de koningin niet door kan.
De koningin ligt in de lengte tegen de gleuf en is makkelijk te merken en de vleugel te knippen. Bezwaar is de prijs.

Als je echter al een merksetje hebt is dat eenvoudig om te bouwen naar een doelmatig instrument. Men vmerkbuisjeerwijdert het kunststof netje en plaatst om het transparante buisje een stukje multiplex met daarop bevestigd een stukje draadkoninginnenrooster. Neem wel een vierkant stukje multiplex dan kan het merksetje niet wegrollen als je het ergens hebt neergelegd.
Hiermee kun je heel gemakkelijk werken en tien koninginnen merken en knippen in één uur is geen enkel probleem.

 

 

Hier een filmpje waarin je ziet hoe een en ander gebeurt: https://www.youtube.com/watch?v=VBwV1_wtOek

3 gedachten over “Knippen van de koningin”

  1. Wanneer de vleugels dus geknipt worden zal er een hoop lichaamsvloeistof occasioneel wegvloeien en voelt de koningin, hoewel dit niet bewezen is, een soort pijn. Veel mensen kiezen daarom voor een biologische imker die de vleugels niet knippen.

    1. Ik heb nog nooit lichaamsvocht uit een geknipte vleugel gezien. Er gaat slechts 2 à 3 mm van 1 vleugel af. Zie het als het kortwieken van een kip of het knippen van je haar. Pijnloos. Inderdaad, biologische imkers mogen niet knippen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: