Varroa bestrijden volgens de methode Büchler


Darrenvolken op bevruchtingsstations hebben veel darren en nogal veel darrenbroed en zoals we allemaal weten heeft de varroamijt een voorkeur voor darrenbroed. In juli hebben deze volken een flinke varroabesmetting waardoor het moeilijk wordt ze door de winter te loodsen. Normale volken kunnen ook flink besmet zijn waardoor deze methode hier ook kan worden uitgevoerd. Deze methode wordt toegepast bij het Bijeninstituut Kirchhain in Duitsland.
Van deze methode gaan we nog veel horen in de toekomst.
Men dient dit in juli uit te voeren
Bijvoorbeeld bij aanvang van de lindedracht. Hierdoor heb je een grotere honingoogst en bouwen de bijen flink.

1. Neem alle broed met enkele opzittende bijen uit de kast;
2. Laat 1 raam met zoveel mogelijk open broed in de kast;
3. Geef lege uitgebouwde ramen en kunstraat terug;
4. Neem alle broed mee naar huis en maak er afleggers van;

De afleggers krijgen of direct een nieuwe koningin of men laat ze zelf een koningin kweken. Dan direct een mierenzuurbehandeling of men laat eerst alle broed uitlopen en geef een oxaalzuur behandeling of men hangt na uitlopen broed een raam open broed in dat na 9 dagen wordt verwijderd en men weer een raam open broed inhangt om deze ook na 9 dagen te verwijderen.

Na 14 dagen als het open broed in het hoofdvolk is gesloten neemt men het raam broed eruit, in de diepvriezer en daarna voor de vogels. In dit raam zitten nu enorm veel mijten.

De volken en afleggers zijn nu nagenoeg vrij van mijten (-96%) en uit proeven is gebleken dat zij nog beter als andere volken de winter ingaan en ook beter uit de winter komen.

Voer deze methode niet uit met volken die naar de heide gaan!

10 gedachten over “Varroa bestrijden volgens de methode Büchler”

  1. Ben een vorig voorjaar begonnen met het gebruik van Beevital Beehive Clean en de resultaten zijn zeer goed.Ook dit jaar weer gebruikt vanaf het voorjaar tot en met de laatste voedering begin september.Het hele jaar geen varoa op de bijen gezien tijdens inspecties en ook geen misvormde vleugels gezien.Gebruik het elke 9 de dag alleen onder het moer rooster.Heb nu 2 sterke volken op dadant en 1 spaarkast op 2 broedkamers.Ik open de kasten pas weer volgend jaar maart en pas geen oxaalzuur behandeling toe in december.In maart start ik weer met het gebruik van Beevital Beehive Clean elke 9 de dag.
    Met vriendelijke groet Alex Mönch.

    1. Alex begrijp ik goed dat je het ganse honingseizoen je volken behandeld?
      BHHC bevat o.a. mierenzuur, oxaalzuur… Je oogst geen honing blijkbaar?

    2. Hoi Mieke en Marc.
      De laatste keer dat ik de volken behandeld heb was eind augustus 2013 tijdens de laatste inspectie….alleen met beevital hiveclean nu begin juni zie ik de eerste darren met misvormde vleugels…..tijd om weer te beginnen met behandelen met beevital hiveclean……3 keer behandelen om de 9 dagen en dan tijdens het invoeren voor de winter nog een keer 3 behandelingen.De behandeling vindt alleen plaats op de ramen met broed dmv een plantenspuitje en dus niet in de honingkamers.De meeste varoa s houden zich op bij het broed.Fijne nevel over de bijen,van onder naar boven,zodat je niet in de cellen met open broed spuit.
      Marc,de concentraties van de gebruikte componenten waaruit beevital hiveclean bestaat zijn dermate laag,dat er geen enkel risico is voor de honingoogst.
      De werking van het middel berust op het verstoren van het milieu van de varoa s…hierdoor stoppen ze met bloed zuigen van de bijen en gaan rennen,vallen van de bijen en worden ook nog eens door poetsende bijen verstoord.Dus niet met hoge concentraties zoals mierenzuur verdampen of oxaalzuur sproeien die een direct dodende werking op de mijten hebben en dat moet je het dus niet doen terwijl de honingkamers op de volken staan.Beevital hiveclean is volledig veilig en je kunt het dus gebruiken terwijl de bijen de honingkamers vullen.
      Dit was voor mij ook een belangrijk punt om het te gaan gebruiken.

  2. Hoi Henk, hele interessante methode. Nog weinig over gelezen maar wel direct een paar vragen.
    1) Snap jij hoe het kan dat de varroapopulatie -96% gaat? Het lijkt mij dat via deze methode alle varroa die “vastgezogen” is aan bijen deze behandeling overleefd. Lijkt mij meer dan 4%?
    2) Waarom (enkel) in juli?
    3) Ben jij, of ken jij iemand die deze methode enkel toepast en geen andere vormen van bestrijding toepast (mierenzuur, oxaalzuur, etc). Misschien door het per volk 2 keer toe te passen ofzo?

    1. Hallo Auke,
      1. De meeste mijten zitten in het gesloten broed. Stel er zitten 1000 mijten in het volk waarvan 800 stuks in het broed. Dan blijven er na afname broed 200 in het volk. Van deze foretische mijten worden er 160 met het laatste raampje open broed uitgevangen. (Foretische mijten zitten op de bijen.) Uit jarenlange proeven door Büchler is dit gebleken.
      2. Het doel is onbeschadigde winterbijen te krijgen. Doe je het later dan heb je een deel beschadigde winterbijen en het volk is niet groot genoeg om in te winteren. Eerder uitvoeren heeft geen zin. Doe je het wel dan heb je geen honingoogst.
      3. Je moet wel een winterbehandeling toepassen voor een schone start in het voorjaar. Tweemaal toepassen heeft geen zin behalve als je kleine volken wilt en geen honing.:-)

  3. Henk is het nu nog te laat of kan het nog? Hoe doe je dat met dadant ramen je hebt uitgebouwde ramen nodig waar haal je die vandaan of moet je ze op hk ramen zetten. Bij spaar gaat het makkelijker als je bk als hk gebruik.

    1. Hallo Erik, je bent nu al laat hoor want het volk moet een compleet nieuwe populatie opbouwen. Eind augustus lopen de eerste jonge bijen uit terwijl de vliegbijen van vandaag sterven. 2 weken eerder had fijn geweest. Je hebt een deel uitgebouwde ramen nodig. De rest kan kunstraat zijn.Ramen uitlaten bouwen en bewaren zou een deel van je methode moeten zijn.
      Groet,
      Henk

  4. Henk, ik heb hier nog een vraag, van welke raammaat gaat u uit? bij de büchler methode want
    1 dadant broedraam is gelijk aan, 2spaarkast broedramen, dit scheelt nogal wat.
    Groetjes Gerard,

    1. De raammaat maakt niet uit Gerard. Gewoon uitvoeren zoals beschreven. Ik doe het zowel met simplexmaat als met Dadant. Belangrijk is dat ene raan met open broed dat in het volk achterbljft om mijten te vangen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.