Over het invoerkooitje


Veel van ons gebruiken een invoerkooitje om een koningin in te voeren. Eigenlijk is het een verzendkooitje dat ook als invoerkooitje wordt gebruikt. Er zijn betere manieren om succesvol een koningin in een volk in te voeren. Maar goed, als het je is gelukt om met dit kooitje een koningin in te voeren zie je na een paar dagen je nieuwe koningin op de raat lopen en eitjes leggen. Regelmatig gebeurt het dan dat een paar weken later de koningin is verdwenen en er wisselcellen zijn gebouwd. Of nog erger, je wintert de koningin in en het volgende voorjaar loopt er een nieuwe koningin op de raat, al dan niet bevrucht.

Meestal zeggen we dan dat de koningin niet goed bevrucht was en de koningin daarom vervangen is door de bijen. Maar is dat wel zo?

In Amerika had en heeft men ook met dat verschijnsel te maken en men heeft daar een onderzoek(je) op los gelaten. En wat bleek?
Bij het invoeren van een koningin zit het volk zo om een koningin verlegen dat het er niet zachtzinnig aan toe gaat om de koningin in het volk te krijgen. De werksters doen daar alles aan. Trekken aan haar poten en het liefst zouden ze haar door de gaatjes van het kooitje trekken. Het bleek dat veel van de koninginnen die men onderzocht daardoor beschadigde voeten hadden of zelfs geheel misten. Nou wil het geval dat koninginnen ook via hun voetzolen feromonen afscheiden (tarsaalklieren). Door de beschadigingen kunnen zij niet voldoende feromoon afscheiden en de bijen maken dan aanstalten om de koningin te vervangen ondanks dat ze wel goed bevrucht was.

Als oplossing werd bedacht de kooitjes een extra bescherming te geven door de invoerkooitjes te voorzien van een extra stukje gaas zodat de werksters niet bij de koningin kunnen komen en haar alleen kunnen bevrijden via het suikerdeeg.
Hieronder 2 foto’s waarbij dit bij een Nicotkooitje is uitgevoerd.

 DSCF1051
DSCF1053

5 gedachten over “Over het invoerkooitje”

 1. beste,

  Kan je de link naar de studie eens doorsturen?
  Is het onderzoek gevoerd naar het nicot-kooitje of naar het amerikaanse iltis-kooitje en verwanten?

  mvg
  achiel

  1. Achiel,
   Daar is geen publicatie van. Vorig jaar in de zomer was Martin Klein van Teeltgroep “De Hoven” in Duitsland om koninginnen op te halen bij een oude imker en zijn dochter. Deze dochter had in Amerika bij een commerciële imkerij met meer dan 4000 volken onderzocht waarom koninginnen na verloop van tijd vervangen werden. Zij vond dat als er een stuk van de poot van de koningin afgebeten was zij werd vervangen na korte of langere tijd. Dit kwam doordat de koningin in een Nicotkooitje zat en de bijen haar poten door het gaas geheel konden afbijten.

   Zie ook: http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Tarsaalklieren en http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Voetafdrukferomoon

   Nicot heeft meebetaald aan dit onderzoek maar heeft het niet gepubliceerd.

 2. Vandaag een koningin geboren die ook een stukje achterpoot miste. Geboren in dop in een nicot kooitje. Toch in EWK’tje gestoken – we zien wel wat het wordt! Jammer dat ik hier geen foto’s kan bijplaatsen…

  1. Hallo Kristof,
   Als de koningin goed kan vliegen is een mankement aan de achterpoot niet zo heel erg. Bij het leggen van eitjes meet ze de celmaat met haar voorpoten.
   Een mankement aan de voorpoten was erger geweest. Maar zien wat het wordt inderdaad.
   Groet,
   Henk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: