Starter à la Br. Adam


Het maken van een starter is voor veel imkers die beginnen met koninginnenteelt toch altijd wel een probleem. Een methode waar je wel even de tijd voor moet nemen en toch eenvoudige is, is de volgende:

Neem uit elk volk één raam met broed in alle stadia en plaats deze in een lege broedkamer. Vul dit aan met twee ramen voer en stuifmeel.

Plaats deze broedkamer boven het rooster op de broedkamer van een sterk volk.

Na negen dagen is al het broed gesloten. Plaats nu de broedkamer met het gesloten broed op een bodem op een eigen plek. Leg een moerrooster tussen bodem en broedkamer. Breek alle doppen. Vergeet er niet één.
Leg een bord voor de vliegopening en sla alle bijen uit het volk wat er onder stond af op dat bord. Let op dat de koningin niet meegaat!  Breek ook bij deze ramen de eventuele doppen.
De jonge bijen lopen de kast in en de vliegbijen vliegen terug naar de oorspronkelijke kast.

Een goede film hiervan is gemaakt door Richard Noel. En is hier te zien.

Je hebt nu een kast stampvol met jonge bijen, met gesloten broed, zonder koningin. Hier hang je twee uur later de larven in. Een paar uur later kijk je of er voldoende zijn aangenomen. Indien dat er te weinig zijn hang je er nog wat larven bij. Of je gaat de volgende dag voor de tweede keer larven, zg dubbel larven voor een betere aanname.

Na 5,5 dagen zijn de doppen gesloten en gaan ze naar de broedstoof of de honingkamer van een ander volk waar ze zich verder ontwikkelen en uitlopen. Twee uur later hang je er nog een serie larven in. Als ook deze doppen na 5,5 dagen zijn gesloten breng je deze ook naar de broedstoof.

Hierna verenig je het volk weer met het oorspronkelijke volk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: