Mijten tellen m.b.v. de poedersuikermethode


Je leest nog al eens dat je de mijten die gevallen zijn op de onderlade moet tellen om een oordeel te kunnen vellen over het totaal aantal mijten in een volk. Boven een bepaalde waarde van het aantal gevallen mijten per dag zou men kunnen overwegen een bestrijding uit te voeren.
Ik vind het nogal dubieus om op deze manier te bepalen hoeveel mijten er in een volk zitten. Want hoe doe je dat dan bij een volk dat geen schuiflade heeft b.v. de TBH of een zesramer of gewoon een 10 ramer met dichte bodem? En hoe bepaal je hoeveel mijten er door oorwurmen en ander ongedierte zijn weggehaald?
Dat er mijten in een volk zitten weten we allemaal maar wanneer is het dan schadelijk? Op diverse fora wordt deze vraag vaak gesteld maar eigenlijk weet bijna niemand een juist antwoord.
Bij het Bieneninstitut Kirchhain gebruiken ze daarvoor de poedersuikermethode.
Zij nemen 50 gram bijen (= ca. 120 cc) van goed bezet maar onbebroed kantraam en schudden deze in een emmertje van een liter van b.v. ijs of yoghurt. De bodem van dit emmertje is vervangen door een stukje gaas en door dit gaas schudt men 5 eetlepels poedersuiker op de bijen.
Door nu de bijen en de suiker te schudden laten de mijten op de bijen los en als de suiker in een zeef wordt geschud blijven de mijten achter. In het filmpje hieronder kan men zien hoe dit gaat.

Het aantal mijten deelt men door 5 dan heeft men het aantal mijten per 10 gram bijen. Dit getal vult men in op een grafiek waarop op de horizontale as de datum en op de verticale as het aantal mijten per 10 gram bijen.
Doet men deze proef na enige tijd nog een keer en vul je het weer in op de grafiek dan kun je deze 2 punten met elkaar verbinden en de lijn doortrekken zodat je ongeveer kunt bepalen wanneer het aantal mijten in het volk gevaarlijk begint te worden en een behandeling nodig is. Zie voorbeeld hieronder.

339_-_Befallskontrollbogen_Bienenproben_2014-02-20-1Uiteraard kunt u deze grafieken, voor elk volk één, downloaden. Klik op de grafiek hieronder en druk af of download hier.

339_-_Befallskontrollbogen_Bienenproben_2014-02-20-3U kunt het in deze pdf nog eens nalezen.

button(11)