Kastkaarten


Het verdient aanbeveling bij elk bijenvolk een kastkaart te hebben waarop men aantekeningen kan maken van de toestand van het volk. Zo kan men noteren welke koningin en van welk jaar, of er zwermcellen worden aangezet, de koningin is gezien, honingvoorraad, varroabehandeling enz. Kortom alles wat van belang kan zijn.
Men heeft de keus uit ingewikkelde kaarten, simpele kaarten, kladjes, plakkers, maar tegenwoordig kan het ook met de PC, iphone en ipad.

Zelf heb ik op elke dekplank een plakker met de naam van de koningin, en houd ik een lijst in Excel bij van de kasten. Welke koningin er in zit en wat mijn bevindingen per kast zijn. Naarmate je langer de kaarten bijhoud des te minder er wordt genoteerd. Het is namelijk niet van belang dat je de koningin hebt gezien maar wel of je eitjes hebt gezien. Dan weet je dat er tenminste drie dagen geleden nog een koningin aanwezig was én aan de leg. Je kiest er dan eigenlijk voor om alles wat normaal is niet te noteren maar afwijkingen wel. Het noteren van de varroabehandelingen, hoe, waarmee en wanneer, en de resultaten daarvan zijn natuurlijk wel belangrijk.

Allereerst de papieren kastkaarten:
Een simpele kaart vindt u hier;
Een uitgebreidere kaart van Piet Jager vindt u hier;
Ook een duidelijke is deze;

Tegenwoordig zijn er ook software programma’s die op de PC kunnen draaien maar ook op de bijenstand met iphone en/of ipad.

Allereerst een PC programma, dat tegenwoordig gratis is en te gebruiken voor 10.000 kasten. Ook bruikbaar op een Palm OS. Hier vindt u de website waar u het programma kunt downloaden. Onder de knop “Software Prices” vindt u de sleutel voor gratis gebruik.

Als tweede is er het programma “Beetight”. De gratis versie is voor 5 volken en als u 15 euro per jaar betaald is het aantal 1000. Voordeel van dit programma is dat het draait op PC, iPhone, iPad en Android. Door middel van een uit te printen barcode die men op de kast plakt herkent de iPhone/iPad of Android de kast en haalt de gegevens op. Ter plaatse, tijdens de inspectie kunt u uw waarnemingen invoeren, zelfs het weer.

Hier gaat u naar de website van Beetight en hieronder ziet u een kast met de barcode erop.

Met barcode van Beetight

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.