Suikersiroop maken met Sukapi


In augustus staan we vaak voor de vraag of we invertsuiker of kristalsuiker zullen kopen om de bijen in te winteren. Invertsuiker is kant en klaar en kan zo aan de bijen worden gevoerd. De bijen hoeven zelfs geen enzymen toe te voegen om de suikers om te zetten. (Volgens mij voegen ze gewoon enzymen toe omdat ze dat al miljoenen jaren doen.)
Invertsuiker is echter duur, ca. €14,– per 10 liter. En na de winter 2009-2010 is gebleken dat er invertsuiker met te hoog HMF-gehalte is verkocht en invertsuiker die kristalliseerde. Talrijke volken legden het loodje.

Bij het voeren met kristalsuiker dient men dit eerst op te lossen in water. Vaak gebruikt men warm water en lost daar de kristalsuiker in op in een verhouding van 3 kilo suiker op 2 kg water (3:2). Hier gaat veel energie en roertijd inzitten. Een alternatieve methode is de Sukapi.

Bovenste emmer bodem met gaatjes

Een sukapi bestaat uit één emmer met bodem, voorzien van gaatjes met een diameter van 1,5 mm. Deze wordt geplaatst op een emmerdeksel met rond gat én ontluchtingsgaatjes, die op zijn beurt weer op een emmer is geplaatst.

We vullen de bovenste emmer, die met de gaatjes, met ca. 3 kg kristalsuiker. Dan voegen we ca. 1 liter water toe en krijgen zo een papperige massa. Nu vullen we verder met 5 kg suiker. Voorzichtig verder vullen met nog eens 4 liter water.
We hebben nu 8 kg suiker en 5 liter water in de bovenste emmer. In een paar uur zal de inhoud door de gaatjes in de bodem in de onderste emmer lopen. Mocht er nog een laag suiker op de bodem van de bovenste emmer overblijven dan gooien we de oplossing uit de onderste emmer nog een keer in de bovenste emmer. Even roeren en daarna vormt zich weer

Deksel met gat en ontluchting

een mooie filtermat van onopgeloste suiker op de gaatjes in de bodem.

Na het oplossen hebben we in de onderste emmer 10 liter suikeroplossing bestaande uit 8 kg suiker en 5 kg water.
Dit betekent dat in elke liter 0,8 kg suiker is opgelost en elke liter weegt 1,3 kg.

Willen we in het voorjaar een oplossing 1:1 hebben om te voeren of om kleine volkjes op te kweken, dan nemen we vijf liter van bovenstaande oplossing. Hierin zit 5 x 0,8= 4 kg suiker en 5 x 0,5=2,5 liter water.
We moeten dus 1,5 liter water toevoegen en roeren om een oplossing 4 kg suiker en 4 kg/liter water te krijgen. (1:1)

Zo kunnen we, als we werken, 2 emmers per dag oplossen. Eén ’s morgens en één ’s avonds.
Kosten: 8 x 0,65=€ 5,20!!! per 10 liter.

Maar je kunt bovenstaande ook achterwege laten en 8,5 kg suiker in een emmer doen. Daarbij doen we 5 liter heet water en roeren met een stuk hout tot de suiker is opgelost.

Zo kun je 4 of 5 emmers naast elkaar zetten en beurtelings roeren. Gereed in een half uur!

Om wat grotere hoeveelheden voer aan te maken stuurde Peter Engels mij foto’s van de Sukapi die hij heeft gebouwd.
Het gaatjespatroon in de bodem van het bovenste vat heeft hij gedownload van internet en op de bodem geplakt waarna hij de gaatjes met een 1,5 mm boor heeft geboord.
Hieronder de foto’s om jullie te inspireren.

Bedankt Peter!

17 gedachten over “Suikersiroop maken met Sukapi”

  1. Ik heb het nu ook zo geprobeerd. De suikerwater heeft nu plm 3 weken in een afgesloten plastic emmer gestaan. Maar nu zitten er door de suikerwater van die lange zwarte slierten?
    Wat kan dat zijn?
    Harry Tillema

      1. Ik heb de verhouding gebruikt van 10 liter water op 15 kg suiker. Ik heb nu ook gezien, dat het suikerwater in een hermetisch afgesloten jerrycan wel goed is gebleven, maar het suikerwater in een witte emmer van plastic (gekocht om de honing even in te bewaren, dus goeie emmers), is niet goed gebleven. Het heeft er wel een dikke maand in gestaan (warme dagen). Ik begin nu te vermoeden dat het schimmels zijn. Ik heb nu een deel aan de kook gebracht en laat het afkoelen. de draadjes die overblijven zeef ik er uit. Dat zou het product moeten worden dat aan de bijen gegeven kan worden. Maar ik ben als de dood, dat de schimmels het toch nog overleefd hebben en dat zet ik de bijen niet graag voor. Ik twijfel dus ernstig of ik de goede oplossing heb gevonden

      2. Harry, Dat het schimmels zijn is wel zeker. 15:10 is de goede verhouding. Theoretisch zouden bij koken de schimmels dood moeten zijn. Zelf zou ik het niet aan de bijen geven en door het riool spoelen. De schadepost is dan 10 euro maar een volk kost meer. Als je suiker aanmaakt kun je het het best direct gebruiken. Zeker met warm weer.

    1. 2 kg suiker is te veel in 1 liter water. Jouw verhouding ligt op 2:1. Moet zijn 3:2 en dat is 1,5:1
      Dus in 1 liter water kun je max. 1,5 kg suiker oplossen. De rest kristalliseert.
      Dit is de verhouding om in te winteren.

  2. Ik wil nog even een opmerking plaatsen over de schimmeldraden.
    Geef dit nooit na koken aan de bijen.
    De schimmel zal wel dood zijn maar door de groei in het suikerwater zullen er door de schimmel exo toxines gevormd zijn die in de oplossing zitten.
    Tevens komen er allerlei endo toxines vrij uit de schimmels na koken.
    Er zijn veel van deze toxines hitte stabiel dus de suikerwater is giftig!
    Met vriendelijke groet
    Harry

  3. Ik ben deze methode aan het testen. Werkt goed. Is het mogelijk om door deze Sukapi oplossing ook honing te mengen? Ik geef mijn bijen graag een deel van hun eigen honing terug voor de winter. Zo ja, hoeveel gram onverdunde geslingerde honing moet ik dan aan deze oplossing toevoegen?

    1. Hallo Gaby, een kg honing bevat 0,8 kg suikers en 0,2 kg vocht. Als je 5,6 kg suiker neemt en 3 kg honing vul je dit aan met 4,4 kg/liter water. Eerst een laagje suiker, iets vochtig maken en dan de honing erop en de resterende suiker. Afvullen met de rest van het water.
      Bij 2 kg honing wordt het: 6,4 kg suiker, 2 kg honing en 4,6 kg water.
      Pas op voor roverij.

      1. Ze zijn gedraaid Henk ,laat even weten of ik het nog een keer moet versturen,Vgr Peter

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.